Bodyprotector

Hoe kies je een rugbeschermer voor ruitersport?

De keuze van een bodyprotector voor paardrijden gebeurt op basis van 2 criteria: het type bescherming en het beschermingsniveau.

 Het type bescherming: bodyprotector of rugbeschermer

Er bestaan twee soorten beschermers: bodyprotectors en rugbeschermers: 

Bodyprotector: ontwikkeld om het bovenlijf van de ruiter te beschermen bij een schok of val, beschermt de borst en de rug. De verschillende lagen gegaufreerd schuimplastic dempen en absorberen schokken bij een val. Zo biedt de bodyprotector een goede bescherming voor de ruggengraat, lenden, borstkas en de organen in de buik.

Rugbeschermer: in tegenstelling tot een bodyprotector beschermt een rugbeschermer alleen de rug. De beschermer bestaat ofwel uit een stijve, gelede schaal ofwel uit een minder stijve plaat van schuimplastic die ingewerkt is in een soepel vest. De afstelling gebeurt vooraan met buikriemen naargelang van het model. Rugbeschermers zijn aangenamer om dragen dan een bodyprotector en bieden meer bewegingsvrijheid. Ze zijn discreter en hinderen minder, maar ze bieden dan ook minder bescherming. 

  • Bodyprotector

    Bodyprotector

  • bescherming van fouganza

    Rugbeschermer

rugbeschermer

Het beschermingsniveau

Voor bodyprotectors wordt het beschermingsniveau ingedeeld in 3 categorieën:

- Niveau 1: minimale bescherming voor professionele jockeys (we bieden geen niveau 1 aan in ons assortiment).

- Niveau 2: bescherming voor activiteiten met een middelhoog risico. Niveau 2 wordt aanbevolen als minimum voor gewone activiteiten van zowel beginners als ervaren ruiters die rijden in clubverband, of voor elk type ruitersport.

- Niveau 3 : uitstekende bescherming voor niet-professionele ruiters of voor wedstrijden. Dit niveau is ook geschikt voor personen die werken met paarden en het risico lopen om een stamp te krijgen. Beschermingsniveau 3 is verplicht voor ruiters die mennen of voor eventingwedstrijden. 

Rugbeschermers zijn gecertificeerd voor ruitersport op expertniveau, op basis van de norm EN1621-2: Beschermende kleding tegen mechanische belasting voor motorrijders. Let wel, deze certificering is niet dezelfde als voor bodyprotectors, en dus is niveau 2 in dit geval niet hetzelfde als niveau 2 voor bodyprotectors. Rugbeschermers zijn niet toegelaten bij wedstrijden waar het dragen van een bodyprotector van niveau 3 verplicht is: voor terreinproeven tijdens eventing en voor de marathonproef bij menwedstrijden.

Hoe kies je de juiste maat?

Om de juiste rugbeschermer te kiezen moet je de juiste maat bepalen op basis van 3 metingen:
- de borstomtrek
- de taille
- de hoogte tussen de taille en de schouder

Met deze metingen kun je de maattabel in de winkel of in de productinfo op de website raadplegen om de juiste maat te vinden 

De taille en de borstomtrek zijn op de meeste modellen afstelbaar met gespen of klittenband. Je moet zeker goed letten op de ruglengte. Als de beschermer te lang is, zal je niet in het zadel kunnen zitten, en als hij te kort is, zijn je lenden niet beschermd.

Ongeacht of je nu voor bodyprotector of een rugbeschermer kiest, je moet ze juist afstellen opdat ze doeltreffend zouden zijn. Voor een optimale efficiëntie moet je de beschermer zo dicht mogelijk op het lichaam dragen. Dus direct over je polo of trui dragen. Draag je beschermer tijdens de winter niet over je jas.

Bepaalde modellen hebben een rits vooraan waarmee je de beschermer maar één keer moet afstellen om hem vervolgens aan en uit te trekken met behoud van de afstelling. Bepaalde modellen zijn ook voorzien van visuele markeringen die aangeven of de beschermer goed afgesteld is (het rode deel moet volledig bedekt zijn).

Als de beschermer te strak zit, zal hij je hinderen door je bewegingen en ademhaling te beperken. Een beschermer die te los zit, zal daarentegen niet doeltreffend zijn bij een val. Hij kan namelijk verschuiven zodat de verstevigde delen niet meer op de plaatsen zitten die bescherming nodig hebben.

rugbeschermer van fouganza

Dit zal je ook interesseren

Paardrijden is goed voor de gezondheid!

Paardrijden is goed voor de gezondheid!

Mocht je er nog aan twijfelen: paardrijden is uitstekend voor de gezondheid! Het is een echte outdoorsport en heeft niets dan voordelen voor het lichaam.

ruiterhelm

Veilig paardrijden? Onmisbare tips om je ruiterhelm te kiezen!

Om in alle veiligheid paard te rijden, is het belangrijk om de juiste ruiterhelm te kiezen. Wij zetten alvast enkele belangrijke aandachtspunten op een rijtje.

commencer l'équitation

Welke uitrusting om te beginnen met paardrijden?

De juiste ruiteruitrusting is heel belangrijk voor comfort en veiligheid tijdens het paardrijden. Een overzicht van wat er zeker niet bij je ruiteruitrusting mag ontbreken lees je hier!