Must do's voor de fervente racefietser

Must do's voor de fervente racefietser

.

Ben je tijdens de lente en zomer niet weg te slaan van je fiets, maar heb je het een beetje gehad met steeds datzelfde rondje rond de kerktoren? Dan hebben wij hier wat inspiratie voor jou!

Ronde van Vlaanderen

Vlaanderens mooiste

Toerisme Oost-Vlaanderen brengt hulde aan Vlaanderens Mooiste. De Ronde van Vlaanderen is stilaan uitgegroeid tot meer dan een wielerwedstrijd. Het is een begrip dat jaarlijks bijna een miljoen mensen op de been brengt. De wedstrijd zelf staat bol van de heroïek, winnaars zijn helden voor het leven. Daags voor de echte helden hun wedstrijd rijden, trachten om en bij de twintigduizend liefhebbers de hellingen en kasseien in hun eigen versie van deze wielerklassieker te bedwingen.

Maar… wist je dat de Ronde van Vlaanderen zo goed als helemaal bewegwijzerd is en je die dus kan rijden wanneer je maar wilt? Toerisme Oost-Vlaanderen heeft drie lussen uitgestippeld die je meer dan zomaar een beetje het gevoel en de pijn van de Ronde van Vlaanderen doen beleven. De blauwe lus gaat in 78 kilometer over de meest pittige hellingen zoals de Oude Kwaremont, Koppenberg en Taaienberg. Kasseivreters halen hun gram op de gele lus. Kasseistroken zoals die van Wannegem-Lede, de Paddestraat en Volkegemberg zorgen gegarandeerd voor pijnlijke bips en handen op deze 103 kilometer lange lus.

De langste van de drie lussen is de rode en is opnieuw voer voor klimbenen. Via Geraardsbergen rijden we naar de mythische Oudenberg, beter bekend als de ‘Muur’, maar ook klassiekers als de Foreest, de Berendries, de Bosberg en de Eikenberg staan op het programma. Plaats van vertrek en aankomst is steeds het Centrum Ronde Van Vlaanderen op de markt van Oudenaarde. In dit interactief bezoekers- en belevingscentrum rond de wielerklassieker verdiep je je in een uitgebreid archief aan geluids- en beeldmateriaal of - mocht je nog de fut hebben - een wedstrijdje tegen Peter Van Petegem op de Oude Kwaremont. Maar je kan natuurlijk ook gewoon in het Pelotoncafé terecht voor een heerlijke dorstlesser achteraf. Met een beetje geluk kan je een praatje slaan met gastheer en wielerkampioen Freddy Maertens.

De kannibaal van baal

We blijven even hangen bij wielergrootheden. Wat Eddy Merckx voor het wegwielrennen is, moet de Kannibaal van Baal, Sven Nys, voor het veldrijden zijn. Dus grijpen we ook hier even in een rijkgevuld palmares: dertien keer de eindoverwinning in de Superprestige, zeven keer de eindoverwinning in de wereldbeker, negen keer de Trofee Gazet van Antwerpen, negen keer Belgisch kampioen en twee keer wereldkampioen. In alle categorieën waarin Sven Nys actief was, behaalde hij meer dan driehonderd zeges, geen enkele veldrijder deed (tot op heden) ooit beter.

Ondertussen nam hij ook nog even op de mountainbike deel aan de Olympische Spelen. Trainen hiervoor deed Sven Nys doorheen de prachtige landschappen van het Hageland. Deze 93 kilometer lange rit is het favoriete trainingsparcours van Sven Nys en werd door hem zelf uitgestippeld. Vergis je vooral niet, ook in het Hageland liggen in de vele fruit- en wijngaarden van de streek een aantal pittige kuitenbijters op je te wachten. Start en aankomst zijn aan het Sven Nys Cycling Center, waar je helemaal wordt ondergedompeld in de sfeer van het veldrijden. Op het terras van Eetcafé Velo kijk je uit over het cyclocrossparcours. Wie weet zijn de Telenet-Fidea Lions of Sven’s zoon Thibau Nys wel aan het trainen. Wist je overigens dat zowel Eddy Merckx als Sven Nys op dezelfde dag (17 juni) jarig zijn?

De Ronde van de legendarische hellingen

De ronde van de legendarische hellingen

Gaat je hart (nog) sneller slaan bij hoogtemeters en klimkilometers? Dan hebben we met deze laatste ronde goed nieuws voor de klimgeiten. We zijn te gast in de Oostkantons en dat staat algauw synoniem voor idyllische en heuvelachtige landschappen en prachtige panorama’s. Over 135 kilometer krijg je maar liefst meer dan tweeduizend hoogtemeters voor de kiezen. Starten doe je in Sankt-Vith, waarbij de eerste dertig kilometer relatief vlak, vaak zelfs dalend zijn. Vervolgens begint de pret met een rits hellingen bekend van de Ardennenklassieker, Luik-Bastenaken-Luik: Côte de Wanne, Côte de Stockeu en Côte du Rosier.

Heb je deze achter de kiezen, dan ligt er in de omgeving van Trois-Points onder de vorm van Côte des Hézalles, Côte de Mont-le-Soie, Côte d’Aisomont, Côte d’Amermont en Côte de Brume nog wel een en ander op je te wachten. De slotklim die je van Trois-Points over Grand Halleux en Vielsalm terug naar Sankt-Vith brengt, en zo letterlijk naar het hoogtepunt van deze route - Ferienhaus Christina - is maar liefst bijna dertig kilometer lang. Een paar kilometer later bol je, moe maar voldaan, opnieuw het centum van Sankt-Vith binnen. Wat ons betreft, plof je je neer op het eerste het beste terras. Die La Chouffe heb je dubbel en dik verdiend.