Tip 1: vertrek even voor zonsondergang
Begin augustus verdwijnt de zon rond 21.20 uur achter de horizon. Mooi om samen te beleven, als start van jullie magische wandeling.
Op maandag 3 augustus (2020) lacht Janneke Maan ons weer voluit toe. Een prachtmoment voor een nachtelijke tocht. Wees maar niet bang … we bereiden je goed voor.
Begin augustus verdwijnt de zon rond 21.20 uur achter de horizon. Mooi om samen te beleven, als start van jullie magische wandeling.
Doe soepele wandelschoenen met enkelondersteuning aan en kleed je voldoende warm. Als je een stuk langs een baan loopt, trek je een fluohesje aan.
~
Dit stop je in je rugzak:~
- drinkbus met water~
- energiereep~
- extra paar sokken~
- wandelgps~
- winddicht regenjasje~
- zeiltje om op te zitten ~
- muggenspray~
- betenzalf
Kies een bestaande, goed begaanbare en voldoende brede wandelroute. Ga niet té ver van de bewoonde wereld. Wees voorzichtig en gedraag jullie verantwoordelijk. Maak elkaar niet bang. Donker is geen synoniem voor griezelig. Tip: verken de route al een keer overdag.
Onder flonkerende sterren volop genieten van bossen, polderweggetjes en velden is de boodschap. In stilte wandelen is een aanrader. Wil je onderweg toch dingen vertellen, doe het dan zacht. Het is niet de bedoeling dat je de rust van slapende dieren – en mensen – verstoort. Neem je graag je hond mee? Hou hem dan zeker aangelijnd.
Neem een zaklamp mee (op je hoofd), maar probeer ze uit te doen zodra je op goed begaanbaar terrein bent. Je ogen wennen snel en schakelen om naar nachtzicht. Je gehoor wordt scherper. Als de volle maan niet achter de wolken zit, heb je aan haar licht genoeg. Bovendien maak je zo meer kans om nachtdieren te spotten. Concentreer je op je directe omgeving, doe rustig stap per stap.
Het natuurleven ziet er ’s nacht heel anders uit dan overdag. Wanneer de zon ondergaat, daalt de temperatuur en worden de grond en de lucht vochtiger. Ideaal voor insecten en muizen en co die op het menu staan van heel wat bosbewoners. Hou je ogen open voor reeën, marters, dassen, vleermuizen, egels, nachtzwaluwen en -vlinders en de vier meest voorkomende uilen in België: steenuil, ransuil, bosuil en kerkuil.
Door het donker heb je minder besef van tijd en afstand. Je loopt dus makkelijk heel wat kilometers zonder het echt te merken. Het voordeel: je slaapt nadien als een roos. Werk je begin augustus? Organiseer je nachttocht dan in het weekend voor de volle maan, dan hoef je de dag nadien niet vroeg op te staan.