les ardennes

Vijf must-do bestemmingen in de ardennen

Van de Hoge Venen met hier en daar savanne-allures tot de ingebedde valleien van de Semois via talloze typische dorpjes met een rijk patrimonium: de Ardennen hebben zoveel gezichten. Julien Libert, de Naamse avonturier achter de blog ‘les Sentiers du Phoenix’ is er al sinds zijn kindertijd verzot op. Hij doorkruiste de Ardennen wandelend, lopend, te paard, zelfs via het water en kent de streek dan ook als zijn broekzak.

“Ik heb een zwak voor de diversiteit en de rust die je in de Ardennen vindt. Ook al is België een van de meest verstedelijkte landen van Europa, er zijn nog plaatsen waar je je helemaal kunt verliezen.” 

Deze natuurliefhebber is dus de geknipte persoon om zijn vijf topbestemmingen voor een korte of lange trip in eigen land met ons te delen. Zo dichtbij en toch zo veraf van de dagelijkse realiteit.

Le plateau des tailles

“In het Plateau des Tailles, in het hartje van de Ardennen, komen alle facetten van de regio samen. Het is dan ook niet voor niks dat ik besloten heb om er te gaan wonen”, vertelt Julien Libert. In dit gebied tussen de gemeentes Manhay, La Roche-en-Ardenne, Houffalize, Vielsalm en Lierneux, vind je uitgestrekte bossen, heide en talloze rivieren die zich in de Amblève of de Ourthe storten. De gedroomde omstandigheden om eens iets nieuws uit te proberen, zoals varen met een packraft, een lichte makkelijk vervoerbare boot die onze gids met alle plezier bestuurt. Je ontdekt er grenzeloos een streek mee, omdat je wandelen en varen afwisselt. 

“In de Haute Ardenne, waar zich het tweede hoogste punt van België bevindt (de 652 meter hoge Baraque de Fraiture) hangt op bepaalde momenten een sfeer die aan Schotland doet denken. Vooral als de nevel boven de grond zweeft. Voor wandelingen op afwisselende parcours met een beetje niveauverschil is dit de geknipte streek.”

Het meer van epioux

We zetten koers naar het zuiden van de provincie Luxemburg en het Domaine des Epioux, een natuurreservaat van 10 hectare op het grondgebied van de gemeente Florenville. Er ligt onder meer een groot meer naast het kasteel dat op zich al een ommetje waard is. “Wie verzot is op Canadese landschappen kan zijn hart ophalen aan het meer van Epioux. Het is een prachtige plek voor een wandeling. Maar ik raad je vooral aan om er eens een avondje rustig te gaan zitten, en een zonsondergang te bewonderen. Met, zoals vaak in de Ardennen, elk seizoen een andere charme.” 

lac d'epioux

De tour du millénaire (millenniumtoren) in croix-scaille

Voor liefhebbers van weidse vergezichten is een wandeling op het plateau van Croix-Scaille een must. In dit boslandschap dicht bij de Franse grens, ten noorden van de vallei van de Semois, vind je het hoogste punt van de provincie Namen, op 503 meter. “Om er optimaal van te genieten beklim je de Millenniumtoren, een uitkijktoren van zestig meter hoog in Gedinne.” 

De toren werd gebouwd in 2001 en heeft 234 tredes. “Boven heb je een onbelemmerd 360°-uitzicht en kijk je tot dertig kilometer ver over de vallei van de Semois en de uitlopers van de Franse Ardennen.”

De vallei van de warche

“Op bepaalde momenten voelt het alsof je in een andere wereld bent.” Zo beschrijft Julien Libert de sfeer die in de vallei van de Warche hangt, in het oosten van België, aan de voet van de Hoge Venen. “Ik ben vooral fan van deze streek in de herfst. Het kasteel van Reinhardstein, hier beneden, lijkt wel uit een sprookje te komen.” Deze plek met hoge vochtigheidsgraad, en dus een paradijs voor mossen en varens, ontdek je het best tijdens een sportieve tocht van een twaalftal kilometer met 225 meter hoogteverschil rond de Warche, met start aan de stuwdam van Robertville. “De hele wandeling lang ploeter je vooruit op een lus door de vallei, met prachtige én verrassende uitzichten.”

Op bivak

Mag het wat avontuurlijker? Waag je eens aan een wandeling met tussenstops in het hart van de Ardennen. Routes genoeg om uit te proberen: de Grande Traversée des Ardennes (160 km tussen La Roche-en-Ardenne en Bouillon) bijvoorbeeld of de recentere tocht Entre Lesse et Lomme (78 km). Slapen doe je in je tent. Die zet je in België echter niet zomaar neer waar en wanneer je wilt. Maar je vindt genoeg speciaal voorziene plekken op wandelroutes. “Een niet te missen ervaring, hoewel het in de zomer soms erg druk kan zijn op bepaalde plaatsen. Ik ga liever buiten het warme seizoen. Met een goede uitrusting kom je al ver en dat maakt het alleen maar avontuurlijker”, glimlacht Julien Libert. “Slapen op een bivakplaats voelt alsof je alleen op de wereld bent, omringd door de schoonheid van de bossen.” 

bivouac

De blog van julien libert