Vissen in de winter

Vissen in de winter: dat kan best!

.

Als de winter voor de deur staat, is de lokroep soms groot om je warm thuis te nestelen en te wachten op de terugkeer van het mooie weer. Deze periode is een ideale gelegenheid om je materiaal in orde te brengen, strategieën te bedenken of simpelweg te dromen van het komende seizoen. Maar dan ga je er wel aan voorbij dat je ook in het winterseizoen nog kunt vissen en een mooie vangst binnenhalen, vooral dan met vaste stok.

In tegenstelling tot roofvissen kun je het hele jaar door witvissen aan de haak slaan, zelfs bij koud weer. We geven je vandaag enkele eenvoudige en doeltreffende adviezen om toch te blijven vissen in de beste omstandigheden tijdens deze periode.

peche_en_port.jpg

Zoek warm water op

Wanneer je beslist om bij koud weer te gaan vissen met vaste stok, moet je het warme water opzoeken, of toch die plekjes waar het water in die buurt (meer, vijver, rivierarm) het minst koud is. Dit is cruciaal voor een geslaagde winterse vispartij. Als je in een meer of een vijver vist, ga dan op zoek naar ondiepe plekken, bijvoorbeeld bij de oever, waar de vissen zich verzamelen. Het is belangrijk om oog te hebben voor die plekjes vol vissen, zo sla je er veel meer aan de haak. Een zone waar je ook 's zomers niet veel succes hebt, is in de winter al helemaal te vermijden..

#Tip van Caperlan~Vis altijd met de zon in je ogen! Dan sta je immers sowieso op de meest zonnige oever aan de rand van het warmste water. Die zonnestralen doen trouwens hoe dan ook deugd!~Als je liever in kanalen en rivieren vist, zoek dan erg verstedelijkte zones op. Het water is daar over het algemeen immers warmer. Een stadscentrum wordt zo een prima plek om te vissen met vaste stok. Havens en boten zijn ook favoriete plekken, met hun vele kunstmatige posten.

snoek.jpg

Besef wel dat jij niet het enige 'roofdier' bent in die havenzone met een hoge concentratie aan witvissen ... Je krijgt er ongetwijfeld het gezelschap van roofvissen zoals baarzen en snoeken. Het kan een goed idee zijn om nog een extra hengel mee te nemen om die 'verrassingsgasten' aan de haak te slaan. Vergeet wel niet dat je van 26 januari tot 30 april niet op snoek mag vissen.

Ga niet zappen tijdens het weerbericht

Stabiel weer met enkele dagen zachte temperaturen is ideaal om te gaan vissen. Weet je dat de temperatuur van het water trager verandert dan die van de lucht? Je kunt dus nog vis vangen op de dag die volgt op een temperatuurdaling. De dag daarop loop je dan wel meer risico om met lege handen thuis te komen.

Wat de watertemperatuur betreft, moet je er zeker van zijn dat die hoger is dan 3 °C, anders is er weinig kans dat de witvissen (alvertjes, voorns, rietvoorns) nog willen bijten. Wie op voorhand het weerbericht bekijkt, kan beter inschatten welke dag het meest geschikt is voor een vispartijtje.

Ga uitsluitend tijdens de meest gunstige uren van de dag vissen

's Winters hoef je echt niet bij dageraad op te staan om je hengel te plaatsen. Het gebrek aan zon en de lage temperaturen zetten de vissen er immers niet meteen toe aan om op dat tijdstip te komen bijten. Bekijk het positief: dit typische winterfenomeen kun je benutten om je 's ochtends goed voor te bereiden, zodat je tegen de middag fris en uitgerust bij je hengelstek aankomt. De beste periode van de dag is tussen 11 en 16 uur, dan is de luchttemperatuur immers iets hoger. Op dat tijdstip is er ook meer zon en enkele goed geplaatste zonnestraaltjes kunnen volstaan om je slag te slaan ...

Als je het gezelschap krijgt van de wind, hoef je niet meteen je boeltje te pakken en alles een dag uit te stellen. Je kunt nog altijd vissen met de wind in je rug. Dan krijg je het minder snel koud en bovendien werp je zo vlotter je hengel uit. Koude noordenwind kan roet in het eten gooien, maar de warme zuidenwind schept een gunstig klimaat om te vissen.

reis

Materiaal: een lichte koffer en een onbezwaard gemoed

In deze periode ga je het best met weinig materiaal op pad.~Een zak van 2 kg aas is voldoende voor je hele vispartijtje. Je hoeft dus geen zware bakken mee te sleuren om je aas in te bewaren. Een kuip met een inhoud van 12 liter is ruimschoots voldoende.~~In de winter hebben vissen minder voedsel nodig en het overvloedig aas geven dat in de zomer zo goed werkt, is nu niet aan de orde. Zorg er gewoon voor dat je vaak 'een seintje geeft', met andere woorden dat je regelmatig kleine hoeveelheden aas aanbiedt. Dit geldt nog meer voor alvertjes aan de oever, die 's winters erg productief kunnen zijn. Je kunt het aas aanvullen met een poedervormig additief, minder voedzaam en doeltreffender in dit seizoen.~Wat de hengel betreft, is een telescopische hengel van 4 tot 6 meter perfect geschikt om statisch te vissen op de oever waar de vissen zich schuilhouden. Wie een lange insteekhengel heeft, gebruikt eerst slechts de 3 of 4 laatste meter en kan overgaan op de versie van 11 of 13 meter wanneer de activiteit in het water zich uitbreidt. Zorg ervoor dat je een hengelrol bijhebt, zo kun je je insteekhengel comfortabeler uitschuiven.

station.jpg

Je installeert je het best met een zitkoffer die je makkelijk kunt meenemen en opstellen, maar vergeet ook de noodzakelijke accessoires niet (leefnet, hengeldoek, gemonteerde lijnen, aasdozen).

blankvoorn.jpg

Koude: bescherm je lichaam en je lichaamsuiteinden

Als je goed beschermd bent, kan zelfs de bijtende kou je niet tegenhouden om te vissen en plezier te beleven aan de rand van het water.~De lichaamsuiteinden (handen, hoofd, voeten) zijn erg gevoelig voor de kou. We raden je dan ook sterk aan om een muts en handschoenen te dragen. Je handen komen sowieso nu en dan in contact met het koude water (de vis vastgrijpen, de temperatuur opnemen, je materiaal spoelen) en verdienen dan ook extra aandacht.

#Tip van Caperlan~Neem twee hengeldoeken mee om je handen beter te beschermen tegen het water. Met de eerste veeg je ze schoon (water, slijm) en met de tweede wrijf je ze volledig droog. Een goed uitgezochte combinatie van een warme jas en broek is onmisbaar, zeker als je een paar uur lang op je visstek wilt vertoeven. Als je begint te zweten, mag je gerust een kledinglaag uittrekken. Als er een hinderlijke wind opsteekt, kan een zijdelings hellende hengelparaplu je doeltreffend beschermen tegen die spelbreker.~Je hebt het al begrepen: om statisch te vissen in de winter, komt het erop aan om de hoogst mogelijke 'warmte' op te zoeken, zodat de vis en jij allebei actief blijven. Als je deze tips ter harte neemt, liggen plezier en vissen binnen hand- of hengelbereik!    

Wat denk je, ben je nog steeds van plan om de lente af te wachten om je hengel uit te werpen?