Grip en slipvastheid: wat is het verschil?
Beide eigenschappen zijn cruciaal voor je plezier en je veiligheid, maar veel mensen durven ze al eens door elkaar halen. Hoe dan ook, alles speelt zich af op de zool.
Grip merk je meteen wanneer je een schoen omdraait. Als de zool bezaaid is met forse noppen (handig bij wedstrijden op mul terrein), dan kan je er vanop aan dat ze de nodige grip bieden. De plaatsing, lengte, vorm en richting van de noppen zal ervoor zorgen dat je schoenen zich vastbijten in zachte bodems zoals zand of modder.
De slipvastheid, onzichtbaar met het blote oog, hangt helemaal af van het gebruikte rubber en van het vermogen om goed te hechten op een gladde ondergrond. Het rubber van je zool zorgt ervoor dat je niet uitglijdt op gladde en natte obstakels zoals stenen en rotsen. De juiste dosering van die eigenschappen helpt je om met vertrouwen elk terrein en elke ondergrond aan te pakken!
En hoe zit het met het terrein?
Tijdens een trail kan je zowel modderige, drassige en zware ondergronden aantreffen als droog terrein. En je voeten reageren anders naargelang de aard van de bodem. Op zwaar en drassig terrein zal je vooral grip willen. Op die manier blijf je recht en zak je niet in de modder. Voor een optimale grip zijn vooral de lengte, de vorm en de plaatsing van de noppen op je zool van belang. Ze zorgen ervoor dat je schoenen zich vastbijten in de bodem en de modder afvoeren.
Op droog en rotsachtig terrein is vooral de slipvastheid van je schoenen van tel. Het vermogen om niet uit te glijden zeg maar, vooral dan op natte rotsen. Die slipvastheid hangt af van de materialen waaruit de zool van je schoenen bestaat.
Het lijken misschien bijkomstige factoren ten opzichte van de hoogtemeters en de afstand van je trail, maar zo heb je alleszins een preciezer idee van de info waar je rekening mee moet houden in de keuze van dat ene paar schoenen voor een lange trail.