wanneer het terrein je wedstrijd bepaalt

Wanneer het terrein je wedstrijd bepaalt

Hoe pas kan je je aanpassen aan je trailomgeving? Wij hebben een aantal tips voor je klaar om de juiste uitrusting te kiezen, je voor te bereiden en een trail te kiezen.

Trail heeft heel wat aparte kantjes, maar het terrein is toch de factor die deze sport en jouw prestaties bepalen en beïnvloeden. Los van je fysieke voorbereiding, de keuze van je uitrusting en je tactische bijsturingen tijdens een wedstrijd, zijn het toch vooral de aard van het terrein en de hoogteverschillen die bepalend zijn op een trail. Hoe pas je je dan aan je omgeving aan? Wij hebben een aantal tips voor je klaar om de juiste uitrusting te kiezen, je voor te bereiden en een trail te kiezen.

Hoogtemeters en terrein

Wie trail zegt, zegt hoogteverschil. En die hoogtemeters, die bepalen de moeilijkheidsgraad van een race. Mocht je het nog niet weten, we spreken van positieve hoogtemeters wanneer het omhoog gaat en van negatieve hoogtemeters wanneer je afdaalt. Of je nu klimt of daalt, een ding staat vast: hoe meer hoogtemeters, hoe lastiger de wedstrijd!

Maar het terrein, dat is ook de ondergrond waar je op loopt en steunt ... en soms, naargelang de omstandigheden, zelfs IN loopt. Tijdens een trail kan je immers zowel modderige, drassige en zware ondergronden tegenkomen als droog terrein. En je voeten reageren anders naargelang de aard van de bodem.

wanneer het terrein je wedstrijd bepaalt

Grip en slipvastheid: wat is het verschil?

Beide eigenschappen zijn cruciaal voor je plezier en je veiligheid, maar veel mensen durven ze al eens door elkaar halen. Hoe dan ook, alles speelt zich af op de zool.

Grip merk je meteen wanneer je een schoen omdraait. Als de zool bezaaid is met forse noppen (handig bij wedstrijden op mul terrein), dan kan je er vanop aan dat ze de nodige grip bieden. De plaatsing, lengte, vorm en richting van de noppen zal ervoor zorgen dat je schoenen zich vastbijten in zachte bodems zoals zand of modder.

De slipvastheid, onzichtbaar met het blote oog, hangt helemaal af van het gebruikte rubber en van het vermogen om goed te hechten op een gladde ondergrond. Het rubber van je zool zorgt ervoor dat je niet uitglijdt op gladde en natte obstakels zoals stenen en rotsen. De juiste dosering van die eigenschappen helpt je om met vertrouwen elk terrein en elke ondergrond aan te pakken!  

En hoe zit het met het terrein?

Tijdens een trail kan je zowel modderige, drassige en zware ondergronden aantreffen als droog terrein. En je voeten reageren anders naargelang de aard van de bodem. Op zwaar en drassig terrein zal je vooral grip willen. Op die manier blijf je recht en zak je niet in de modder. Voor een optimale grip zijn vooral de lengte, de vorm en de plaatsing van de noppen op je zool van belang. Ze zorgen ervoor dat je schoenen zich vastbijten in de bodem en de modder afvoeren.

Op droog en rotsachtig terrein is vooral de slipvastheid van je schoenen van tel. Het vermogen om niet uit te glijden zeg maar, vooral dan op natte rotsen. Die slipvastheid hangt af van de materialen waaruit de zool van je schoenen bestaat.

Het lijken misschien bijkomstige factoren ten opzichte van de hoogtemeters en de afstand van je trail, maar zo heb je alleszins een preciezer idee van de info waar je rekening mee moet houden in de keuze van dat ene paar schoenen voor een lange trail.

wanneer het terrein je wedstrijd bepaalt

Bereid je voor op het terrein van je trail

Zodra je een paar topschoenen in je bezit hebt, is het tijd om ze in de praktijk te testen - net als de rest van je uitrusting. Om onaangename verrassingen tijdens je wedstrijd te vermijden, zorg je er immers maar best voor dat je traint in echte omstandigheden.

Allereerst laat je dat eentonige asfalt voor wat het is en train je beter op gevarieerd terrein, om zo je optimale tred te ontdekken, je gewrichten klaar te stomen en aan je positiezin te werken. En wil je de lat nog wat hoger leggen, schrijf je dan gerust in voor een winterse cross-countrywedstrijd. Je looptechniek zal er wel bij varen!

Naast de bijzonderheden van het terrein blijft trail toch bovenal een uithoudingsslag. Het kan heel aanlokkelijk zijn om vooral lange trainingen op natuur- en bospaden af te werken, maar vergeet niet om toch ook wat specifieke hardloopsessies in te bouwen om je capaciteiten te ontwikkelen en je prestatievermogen op te krikken. 

En woon je in een vlakke regio, trek dan bijvoorbeeld de stad in voor wat hoogtemeters: herhalingen van 30 seconden trappenlopen om korte kuitenbijters te simuleren, reeksen van een tot drie minuten voor de wat langere hellingen...

Tips van pro's

Trail onderscheidt zich ook door de heel lange afstanden. Hoe bereid je je dus voor wanneer je een nieuwe trailafstand overweegt? We stelden de vraag aan Gaëtan, productmanager bij Kalenji, en Stéphane, directeur marketing & communicatie bij Decathlon, beide fanatiekie trailers:

"Je moet je stapsgewijs voorbereiden. Enerzijds moet je je mentaal en fysiek klaarstomen, anderzijds moet je je ook goed organiseren en een trainingsschema op je maat kiezen. Je doorloopt verschillende stappen, met als summum ... de ultratrail natuurlijk", aldus Gaëtan.

“Je moet je voorbereiden op de omstandigheden. 's Nachts lopen op het platteland bijvoorbeeld, da's een hele ervaring: je ziet geen hand voor de ogen! En zo werk je meteen ook aan je mentale weerbaarheid: trailen draait niet om snelheid. De belangrijkste tip die ik je nog geef is dat je best nooit in je eentje aan een wedstrijd begint over een afstand die je nog nooit gedaan hebt." Stéphane

Tijdens de wedstrijd: tactiek en terrein

Eens je voorbereiding achter de rug is en je aan je wedstrijd begint, is vooral het terrein bepalend voor je tactiek, en vooral dan de manier waarop je hellingen aanpakt. We geven je een paar tips om een grillige omgeving niet lijdzaam te ondergaan.

In een klim: vooral letten op je ademhaling, minder op je tred. Aarzel niet om te vertragen of zelfs te wandelen, zo kom je niet bekaf aan op te top en trek je je zo weer op gang.

In een afdaling: als je daalt zijn is de excentrische arbeid van je spieren (ze gaan opspannen om je bewegingen af te remmen) vooral belastend en vermoeiend voor je benen. Naast de fysieke voorbereiding voor een wedstrijd is een beheerste techniek een van dé sleutels voor een geslaagde trail. Zo daal je soepel en vlot af en zet je je spieren niet mateloos onder stress.  

En wat zijn jouw tips op het vlak van uitrusting, voorbereiding en tactiek om je aan te passen aan je trailterrein?