loopband

Wat zijn de voordelen van lopen op een loopband?

.

Als de weersomstandigheden niet ideaal zijn, kan lopen op een loopband een toegankelijk alternatief zijn. Hoewel dit voor sommige sporters misschien als saai of vervelend kan beschouwd worden, biedt de loopband toch enkele noemenswaardige voordelen, die we in dit artikel met plezier uit de doeken doen.

Lopen op een loopband: waar moet je op letten?

Trainen op een band die onder je voeten beweegt, kan destabiliserend werken voor een loper. Omdat je niet langer buiten loopt, is een aanpassing van je looppas noodzakelijk. Het ontbreken van een horizontale beweging dwingt je ertoe om je voeten sneller terug op de band te zetten. Gevolg: de fase van de afstoot wordt minder belangrijk.

Deze minder natuurlijke beweging laat je spieren anders werken: op een loopband worden je hamstrings bijvoorbeeld minder aangesproken. De buigspieren van de heup (psoas-illiaques) daarentegen compenseren dit door harder te werken.

7 Goede redenen om op een loopband te lopen

1. Makkelijk in gebruik: een loopband kan erg handig zijn als aanvulling op of vervanging van buitensessies. Je hebt altijd een reden en de kans om te lopen, op welke manier dan ook!

2. Een band bootst de handelingen van het lopen nagenoeg perfect na, en ook je ademhaling en hartslag worden gelijkaardig op de proef gesteld.

3. Met de computer op je loopband kan je een maximum aan interne en externe parameters analyseren: hartslag, calorieën, snelheid, tijd, afstand ...

4. Op een loopband volg je een regelmatig tempo, wat goed is om je aeroob vermogen te trainen.

5. Veel loopbanden bieden verschillende trainingsschema's aan. Je kan je gewoon laten leiden door je toestel om naar je doelen toe te lopen.

6. Door te lopen op een loopband vermijd je vervelende taferelen buiten: slecht weer, duisternis, verkeer, gevaren ...

7. In vergelijking met asfalt is de loopband minder belastend voor je lichaam. De demping verloopt soepeler, en dat beschermt je gewrichten beter tegen schokken.

Trainingsschema voor op de loopband

Om aan je uithouding te werken, delen we hieronder een voorbeeld van een loopbandsessie die je minstens 2 keer per week zou kunnen volgen.

Samenstelling van een basissessie van 40 tot 60 minuten

- 10-15 min: opwarming door snel te wandelen of licht te lopen

- 25-35 min: grootste deel van de sessie aan regelmatig tempo (ongeveer aan 70% van je maximale hartslag)

- 5-10 min: weer even afkoelen door snel te wandelen of licht te lopen

Variaties

- Stelselmatig de duur van het hoofddeel van je sessie opbouwen

- De fase van de opwarming tot 5 à 10 min verkorten

- De loopsnelheid opdrijven

- Eerder op interval trainen: voer een 6 à 12 blokken in van telkens 30 tot 6 seconden waarin de snelheid van lopen steeds wijzigt (wandelen of lichte looppas / snelle looppas (= sneller dan je normaal loopt)

- Stelselmatig het aantal blokken opdrijven

 

Dankzij deze variaties zal beetje bij beetje je uithouding verbeteren en ben je aan een oefening op lange termijn bezig.

Gecontroleerde ademhaling

Adem in langs je neus en adem uit door je mond. De duur van inademen en uitademen zou identiek moeten zijn. Als je steken moest krijgen, adem dan iets langer uit.

Veiligheidsrichtlijnen

Zorg dat je centraal tussen de 2 armen van je loopband staat. Denk eraan om de schok steeds op te vangen met het voorste gedeelte van je voet, om rug- en knieklachten te voorkomen. Vergelijk het met het schuren van je voeten aan de grond als je in het zwembad springt. Stoot nooit af op je hielen, in tegenstelling tot bij wandelen. Drink elke 10 à 15 minuten een beetje, maar zeker niet te veel.