Strak plan voor je mindset
Gedragsverandering wordt gestimuleerd door ofwel hoog genot ofwel dwingende pijn. Veel mensen schieten in actie wanneer de dokter aan de alarmbel trekt. Maar sporten is het fijnst wanneer je er een kick van krijgt, er blij van wordt. Kinderen hoeven niet gemotiveerd te worden om rond te crossen op hun fiets, te voetballen, te dansen of te skaten. Die vinden dat gewoon leuk. Ze denken er niet bij na, het is een natuurlijke flow. Wat deed jij graag als kind: turnen, paardrijden, tennis, boogschieten, zwemmen … Kan je daar terug naartoe? Vaak denken we daar niet aan omdat we nu ‘volwassen’ zijn.
Pas je omgeving zo aan dat het moeilijker wordt om niet te sporten, dan om het wel te doen. Leg je sportkleren klaar, zet je sportzak altijd in de koffer van de auto, maak tijd: hou je agenda open … Alles wat je aandacht geeft groeit, dat geldt ook voor gezondheidsdoelen. Leg je focus dus op sporten.
Zoek een buddy, een sportvriend of -vriendin met een gelijkaardige doelstelling en vergelijkbaar niveau. En hou het niet vrijblijvend. Maak duidelijke afspraken, bijvoorbeeld: we gaan elke woensdag zwemmen. Koppel er een beloning aan – als we het de hele maand volhouden, trakteren we onszelf op sauna – of een ludieke ‘straf’ – diegene die het liet afweten, trakteert de andere op lunch op het einde van de maand. Een professionele personal trainer inhuren is ook een optie.
Visualiseer je doel: gebruik een foto van iemand die de Mont Ventoux opfietst als screensaver, hang een moodboard met prachtige snowboardbeelden aan je muur ...
Slaap voldoende om je wilskracht weer op te laden. Vermoeidheid haalt ze immers naar beneden. Dus als je de kans hebt: sport ‘s morgens. Dan is je wilskracht het grootst en heb je de grootste kans op slagen. Je start je dag ook met een ander gevoel en hoeft je motivatie niet hoog te houden tot ‘s avonds.