Het gewicht van je biljartkeu
Je keu weegt ongeveer 400 g (13 oz) in 122 cm of 540 g (19 oz) in 145 cm, met een tolerantie van 10%. Aangezien keus van hout worden gemaakt, kunnen we het exacte gewicht niet garanderen: de dichtheid van de houtvezel verschilt van bos tot bos, zelfs van dezelfde houtsoort; zelfs binnen een boom kunnen er grote verschillen zijn, afhankelijk van de blootstelling aan de zon en het deel van de boom waar het hout vandaan komt (kruin, stam ...).
Begin je net, ga dan voor een wat zwaardere keu.
De afmetingen van je keu
Je poolkeu is 122 cm lang, of 48 inches (1 inch = 2,54) of 145 cm (57 inches).
Het formaat van 122 cm is geschikter om mee te spelen in kleinere ruimtes. Die maat is ook ideaal voor de wat kleinere spelers en speelsters. Je keu heeft de juiste hoogte als ze tot aan je schouders komt.
Waarom kunnen we de rechtheid van onze keus niet garanderen?
Al onze keus worden met de hand gemaakt. Na productie wordt de rechtheid van elke keu, stuk voor stuk, gecontroleerd. Maar omdat biljartkeus van hout worden gemaakt, kunnen variaties in temperatuur en luchtvochtigheid bij het vervoer, de opslag en in de winkel die vereiste rechtheid wat verstoren. Dat probleem vind je bij alle houten (esdoorn, essen, tulpenboom, ramin) keus op de markt.
Waarom tulpenboomhout?
Tulpenboomhout is een heel populaire houtsoort: door zijn technische kenmerken en toegankelijkheid wordt het ook vaak gebruikt voor meubels. De belangrijkste troef is dat het snel droogt zonder te vervormen. Daarnaast is het ook van nature een bijzonder rechte houtsoort: tulpenbomen groeien recht omhoog. Dat maakt het een heel geschikte optie voor biljartkeus, die ook zo recht mogelijk moeten zijn.
Hoe bewaar je een biljartkeu?
Om je keu zo goed mogelijk te bewaren, berg je ze best goed beschermd tegen vocht en temperatuurveranderingen op.
Laat ze na je partij zeker niet tegen de muur staan, dan loop je het risico dat de keu vervormt! Je bergt ze beter plat op in een keuhoes of -koffer. Een andere mogelijkheid is je keu zo verticaal mogelijk bewaren, in een keurek bijvoorbeeld: zo behoudt ze haar rechtheid en zal ze niet vervormen.
Wist je dit? De pomerans van je biljartkeu moet je onderhouden.
Je keu, en vooral de pomerans, verslijt door de herhaalde schokken tegen de witte bal. Buiten die 'druk'-slijtage, lijdt het leer van je pomerans ook onder het schuren van het krijt.
Dat betekent dus dat je de pomerans regelmatig moet vervangen. Dat is eigenlijk heel eenvoudig:
1/ Haal de beschadigde pomerans van je keu
2/ Schuur de nieuwe pomerans glad
3/ Plak de pomerans op je keu
4/ Trim de pomerans
5/ En verder spelen maar!
Waarom een monoblok keu?
Kies voor eenvoud en snelheid met deze eendelige keu: je hoeft de keu niet in elkaar te zetten, ze is altijd direct gebruiksklaar!
Doordat er geen joints tussen verschillende delen zitten, is een eendelige keu steviger en rechter dan een demonteerbare keu. De rechtheid wordt beïnvloed door twee factoren: de rechtheid van het onderstuk en de oplijning van het topeind en het onderstuk.
Advies van het team: hoe houd je een biljartkeu vast?
Als je net begint, is het heel belangrijk dat je de keu goed leert vasthouden: een goede greep zorgt voor meer nauwkeurigheid en meer geslaagde stoten. Nicolas Henric, coach van het Franse blackballteam en Maeva Brionne, internationale speelster, leggen uit hoe je de keu moet vasthouden om zo nauwkeurig en doeltreffend mogelijk te spelen > https://www.youtube.com/watch?v=IbLFttSWOAA
Welke keu voor welk gebruik?
Biljart is een gevarieerde sport met tal van verschillende disciplines: pool, blackball, driebanden, snooker, om er maar een paar te noemen!
Elke discipline heeft haar eigen regels, haar eigen denkwijze... Maar ook een specifiek gebruik, en meer of minder grote ballen.
De keuze voor de juiste keu begint bij de discipline waar ze voor bestemd is!
Een klein overzicht van de maten van de pomeransen die doorgaans in de verschillende disciplines worden gebruikt:
> pool: 13 mm
> driebanden: 11-12 mm
> snooker: 9-10 mm
> blackball: 8-9 mm