HOE KIES JE DE JUISTE WETSUIT? (DEEL 1)
Het eerste criterium om een wetsuit te kiezen, is de watertemperatuur. Die varieert naargelang de plaats en de tijd van het jaar. Ga dus steeds na of de watertemperatuur op je spot overeenstemt met het aanbevolen temperatuurbereik: Water warmer dan 21°C. Water tussen 17 en 22°C. Water tussen 12 en 17°C. Water tussen 7 en 12°C. Ga naar de site seatemperature.org om de watertemperatuur van je spot te zien.
HOE KIES JE DE JUISTE WETSUIT? (DEEL 2)
Het tweede criterium is de duur van je sessies. Als je minder dan een uur aan een stuk surft, zijn de modellen 100 geschikt. Om tot 2 uur te surfen, kies je de modellen 500 en tot 3 uur de modellen 900. In vergelijking met de modellen 100 beperken de modellen 500 beter vermoeidheid (meer bewegingsvrijheid) en irritaties. Hetzelfde geldt voor de modellen 900 ten opzichte van de modellen 500.
Opmerking: de modellen 900 zijn minder gemakkelijk aan te trekken.
DE JUISTE MAAT KIEZEN
Om optimaal te profiteren van de werking van je wetsuit is het heel belangrijk dat je de juiste maat kiest. Een surfpak moet heel goed aansluiten, er mogen nergens plooien te zien zijn. Het is normaal dat het pak te strak lijkt te zitten wanneer je het past op het droge, dat ongemak verdwijnt zodra het nat is. Als je een te groot wetsuit kiest, ontstaan er plooien die kunnen irriteren.
MATERIALEN
De wetsuit 100 4/3 mm van OLAIAN is vervaardigd van echt neopreen om een beter thermisch comfort te garanderen.
Het neopreen is gevoerd met een synthetische stof zodat het beter bestand is tegen slijtage.
Dikte van het neopreen: 4 mm en 3 mm.
Neopreen bestaat uit elastomeerschuim met isolerende eigenschappen.
We testen en garanderen het vermogen van onze neopreen materialen.
HALS
Speciale afwerking aan de hals om irritaties te beperken. Als je een gevoelige huid hebt, kan je een rashguard onder je wetsuit dragen om het risico op irritaties te beperken. Indien je de wetsuit lange tijd draagt, kan het ook helpen om de plaatsen die gevoelig zijn voor wrijving (hals, oksels) in te smeren met een vette crème (bijv. vaseline). Vergeet niet om ervoor te zorgen dat de flap binnenin het pak goed ligt, om irritatie door de rits en hals te voorkomen.
SLUITING
Onze ritsen en sluitingen worden in een lab getest zodat we kunnen garanderen dat ze lang meegaan en goed bestand zijn tegen zout water. We hebben de rits op de rug geplaatst, voor meer comfort bij boardsporten (wanneer je op je buik ligt bij het uitpeddelen).
Waterdichte assemblage
De naden zijn genaaid en gelijmd. Het pak is 'blind' gestikt, d.w.z. dat de draad niet volledig door het neopreen gaat zodat er geen water kan binnendringen. Doordat er geen draden aan de binnenkant zijn, wordt irritatie beperkt.
Sleutelzakje
Sleutelzakje onder de ritsflap.
Irritatiewerend model
We hebben dit artikel ontwikkeld met naadloze panden onder de armen om de huidirritatie te beperken die kan ontstaan door de herhaalde peddelbewegingen bij boardsporten.
Blijf langer warm dankzij isolerende accessoires!
Een aangepaste outfit voor elke watertemperatuur ...
In het water verlies je de meeste lichaamswarmte aan de lichaamsuiteinden (voeten, handen, hoofd). Daarom enkele aanbevolen accessoires:
- in water warmer dan 17°C => lage neopreen boots.
- in water van 12 tot 17°C: hoge neopreen boots (surflaarzen) en handschoenen.
- in water van 7 tot 12°C: hoge neopreen boots (surflaarsjes), handschoenen, kap en top met kap.
Geschikt voor allerlei watersporten
Onze wetsuits worden ontwikkeld voor de meest veeleisende surfers. Door onze ontwikkelingskeuzes zijn ze ook geschikt voor andere watersporten zoals kitesurfen, windsurfen, wakeboarden, waterskiën, waterwandelen (longe-côte) of suppen (stand-up paddling).
Wat is het merk OLAIAN?
OLAIAN, HET SURFMERK VAN DECATHLON
OLAIAN, gevestigd in Hendaye in het zuidwesten van Frankrijk, is het surfmerk van Decathlon. In onze kantoren dicht bij het water kunnen we op een en dezelfde dag een wetsuit ontwikkelen én testen in zee, in de echte gebruiksomstandigheden