Gedetailleerde beschrijving
Buitenzool: van rubber met vaste kegelvormige noppen voor meer grip. Lange en dunne noppen aan de zoolrand om de voet te stabiliseren. Vooraan op de zool, onder het eerste middenvoetsbeentje, een directionele PAD om richtingsveranderingen te vergemakkelijken. / Tussenzool: in soft EVA voor de demping. / De buitenzool loopt omhoog voor de tenen./ Binnenzool: plat en in foam.
Gedetailleerde beschrijving (vervolg)
Hielstuk: stijf en in PU zodat de voet goed vastzit; binnenkant: schuimstof met 3D-mesh voor comfort en ventilatie / Bovenwerk: PU en 3D-mesh aan de neus voor ventilatie; binnenkant: mesh voering en schuim voor comfort en ademend vermogen / Hielpand: embossed PU-insert om de voet te ondersteunen, Tong: schuim met mesh / Binnenzool: plat en in foam. / platte veters.
Welke maat/model kiezen?
Net als alle andere sportschoenen moeten hockeyschoenen in de eerste plaats goed passen. Let er allereerst op dat ze nergens knellen. Je voet mag ook niet kunnen bewegen in de schoen. Dat is vooral belangrijk als je speelt op kunstgras. Sommige fabrikanten hebben ook specifieke damesversies van bepaalde modellen. Die zijn ontworpen voor kleinere gestaltes en smallere voeten.
Welke maat/model kiezen? (vervolg)
Sommige vrouwen hebben een kleine schoenmaat en hebben dan de neiging bij de kinderschoenen te gaan kijken. Maar die zijn niet aangepast aan de lichaamsbouw van een volwassen vrouw.
Welke maat/model kiezen? (vervolg 2)
Hoe weet je of de schoenen die je past helemaal op maat zijn van je voeten? Trek hockeysokken aan. Plaats je voet stevig op de grond. Blijf die druk naar beneden aanhouden, maar probeer tegelijk ook om je voet te verplaatsen in de schoen, in alle richtingen. Hij mag niet kunnen bewegen.
Waarom heb je speciale hockeyschoenen nodig?
Hockeyschoenen vervullen 2 belangrijke functies, eigen aan de sport: ze zijn verstevigd, vooral aan de neus en hiel, om de voet te beschermen bij contact met de bal en de stick. Tegelijk is de zool antislip en aangepast aan de specifieke ondergronden waarop hockey wordt gespeeld, met name zandingestrooid kunstgras of watervelden.
De specifieke kenmerken van een hockeyschoen
Hockeyschoenen hebben een aantal specifieke eigenschappen die eigen zijn aan de sport:
De buitenzool, het deel dat in contact komt met de ondergrond, is doorgaans van rubber en heeft noppen van verschillende vormen over de hele oppervlakte. De zool is hard, in tegenstelling tot bij een trailschoen. Hij is aangepast aan de specifieke ondergronden bij hockey: zandingestrooide velden of watervelden. Hij geeft je grip op het veld, een must bij hockey.
De specifieke kenmerken van een hockeyschoen (vervolg)
De tong, op de wreef, bestaat meestal uit schuimmateriaal en mesh textiel en dient in het bijzonder om de voet te beschermen tegen opspattend water, vuil, steentjes e.d.
Veiligheidsadvies
Hockey moet in de eerste plaats leuk zijn. Denk aan je veiligheid. Draag altijd een bitje, scheenbeschermers en een hockeyhandschoen. Draag hockeyschoenen met beschermende verstevigingen en een zool aangepast aan de ondergrond. Draag een masker en specifieke handschoenen bij de strafcorners. Altijd, dus zowel bij wedstrijden als trainingen.
Ontwikkeling
Dita is opgericht in 1891 door Dhr. Allah Dita in Pakistan, in de begindagen van de sport. Het merk stond aan de wieg van heel wat innovaties die het hockey van vandaag hebben gevormd. Dita kan bogen op een ongeëvenaarde ervaring en ontwikkelt producten die een creatief en hoogwaardig spel bevorderen. Zoals we dat kennen van Seve van Ass, Florent van Aubel en Martin Häner!
Informatie
De hier vermelde informatie is afkomstig van de fabrikant of door ons vastgesteld op basis van stalen van de fabrikant.