Samenstelling
40% carbon, 60% glasvezel
Kromming en gewicht
mid bow; curve location: 270 mm; kromming: 22 mm; gewicht: 550 g. balanspunt: 375 mm
Gedetailleerde beschrijving
Klassieke grip, oppervlak met licht profiel, fijn uitlopend naar de randen. Lengte shaft: 41,5 cm. Klassieke kop.
Gedetailleerde beschrijving (vervolg)
Diameter van de greep op 12 cm van het uiteinde: 29 mm. Breedte en omtrek van de shaft op 47 cm van de eindkap: 3,8 cm / 10 cm.
Van welk materiaal is een stick gemaakt?
Oorspronkelijk waren hockeysticks volledig van hout (es, moerbei), maar tegenwoordig zijn de meeste (en dan vooral de meer technische sticks) gemaakt uit composietmaterialen (glasvezel, carbonvezel en aramidevezel; Kevlar is overigens een merknaam voor een soort aramide). Er zijn dus sticks in 100% hout, in hout verstevigd met glasvezel, in 100% glasvezel en in glasvezel met een bepaald % carbon
Van welk materiaal is een stick gemaakt? (vervolg)
(vaak met 5-10% aramide bij een heel hoog carbongehalte).
Welke invloed hebben de materialen op het gebruik?
Glasvezel is harder, stijver, lichter en slijtvaster dan hout. Je hebt meer slagkracht, maar minder balcontrole en de stick voelt stugger aan. Carbon is nog lichter en stijver, waardoor je nog meer kracht kunt zetten maar de bal nog minder goed te controleren is. Je moet de techniek dus al goed beheersen. Aramide wordt gebruikt als aanvulling op carbon, in de shaft om trillingen te dempen en/of in de haak omwille van zijn hoge slijtvastheid.
Hoe wordt een stick in composiet gemaakt?
Een stick in composietmaterialen bestaat uit verschillende vezellagen die gewikkeld zijn rond een holle kern, die op zijn beurt is onderverdeeld in een of meer overlangse holle kanalen. De materialenmengeling, het aantal vezellagen en de opbouw van de kern verschillen naargelang het deel van de stick en van stick tot stick. Het percentage carbon alleen geeft dus uiteindelijk heel weinig informatie over de gebruikseigenschappen van de stick.
Welke samenstelling kiezen?
Voor kinderen die starten met hockey is hout de beste keuze. Naarmate ze beter leren spelen, kunnen ze overstappen op glasvezel en vervolgens op sticks met een redelijk carbongehalte. Beginnende volwassenen kunnen meteen kiezen voor een stick in glasvezel. Gevorderde en expert-spelers kiezen een carbongehalte dat is aangepast aan hun speelstijl (gewenste balans tussen controle en power).
Wat is de kromming van een stick?
Een hockeystick is nooit recht, er zit altijd een kromming in ('bow' in het Engels). De kromming wordt gekenmerkt door zijn maximale hoogte (de maximale verticale afstand tussen de stick neergelegd op een vlakke ondergrond en die ondergrond) en door de plaats van die maximale hoogte, gemeten vanaf de krul (curve location genoemd).
Wat is de kromming van een stick? (vervolg)
Traditioneel hadden hockeysticks een kromming van ongeveer 15 mm, in het midden van de stick.
Soorten kromming
Men spreekt van "standard bow" (bow betekent kromming) wanneer de kromming 17 tot 20 mm bedraagt en het hoogste punt daarvan op 300 mm ligt. Een "mid bow" stick heeft doorgaans een kromming van 23 tot 24 mm met het hoogste punt op 300 mm. Bij een "low bow" stick is dat meestal resp. 24 tot 25 mm en 250 mm. En bij een "extra low bow" stick resp. 24 tot 25 mm en 200 mm.
FIH-norm voor de kromming
Volgens de FIH-normen moet de kromming van een hockeystick zich op minstens 200 mm van de haak bevinden. De maximale reglementaire kromming bedraagt 25 mm.
Welke kromming kiezen?
Voor beginners is een standard bow de beste keuze. Een gevorderde of ervaren speler die in hoofdzaak de bal wil controleren, passen geven of shooten, zal een mid bow kiezen. Een ervaren speler die houdt van dribbelen, 3D-technieken en snelle bewegingen met een perfecte balcontrole zal een low bow kiezen. Voor drag flicking kies je een extra low bow.
Hoeveel weegt een stick?
De meeste sticks voor volwassenen (maten 36.5" en 37.5") wegen tussen 520 en 580 g. Kindersticks beginnen bij 400 g. Merk op dat er 20 tot 30 g verschil kan zitten op sticks van eenzelfde model omwille van het gebruikte fabricageprocedé.
FIH-norm voor het gewicht
Volgens de FIH-normen mag een veldhockeystick maximaal 737 g wegen. De meeste sticks voor volwassenen (maten 36.5" en 37.5") wegen tussen 520 en 580 g. Kindersticks beginnen bij 400 g. Merk op dat er 20 tot 30 g verschil kan zitten op sticks van eenzelfde model omwille van het gebruikte fabricageprocedé.
Waarom is de balans belangrijk?
Bij gelijk gewicht is de verdeling van de massa in de stick bepalend. Het balanspunt is het zwaartepunt van de stick, gemeten vanaf het uiteinde van de haak. Ligt de balans eerder richting grip, dan zal de stick licht aanvoelen. Hierdoor is hij wendbaarder. Ligt de balans meer naar de haak toe (men zegt dan van de stick dat hij kopzwaar is), dan krijg je de indruk dat je een wat zwaardere stick in handen hebt. Je kunt er dus harder mee slaan.
Welk gewicht/balanspunt kiezen?
Verkies je wendbaarheid, kies dan een lichte stick met hoog balanspunt. Wil je eerder power bij het slaan, ga dan voor een zware stick met laag balanspunt.
Welke maat kiezen?
De maat van een stick wordt uitgedrukt in inch ("). 1" = 2,54 cm. Voor volwassenen is de standaardmaat 36.5". Sommige modellen vind je ook in 37.5" of 38.5", een maat die wat meer slagbereik en kracht geeft. Die sticks zijn vooral bedoeld voor topspelers. Spelers groter dan 1,80 m kunnen gaan voor een stick van 37.5" of 38.5", zolang de andere kenmerken (samenstelling, kromming, ...) maar aangepast zijn aan hun technische kunnen.
FIH-norm voor de maat
Volgens de FIH-normen mag een hockeystick niet langer zijn dan 41" (105 cm).
Algemeen advies bij het kiezen van een stick
De stick die bij jou past, is de stick met de juiste combinatie van lengte, samenstelling (en binnenstructuur), kromming, gewicht en balanspunt.
Ontwikkeling
Het merk Dita is opgericht in 1891 door Dhr. Allah Dita, toen het moderne hockey ontstond. Dita is verantwoordelijk voor een reeks mooie innovaties die het hockey van vandaag hebben gevormd. Het merk kan bogen op een ongeëvenaarde ervaring en richt zich op getalenteerde, creatieve spelers. Zoals Seve van Ass, Florent van Aubel en Martin Häner!
Informatie
De hier vermelde informatie is afkomstig van de fabrikant of door ons vastgesteld op basis van stalen van de fabrikant.
Segment
volwassene/gevorderde/midbow/40-60%carbon