Kenmerken
Afmetingen: 200x170x65mm
Uittredepupil: 5 mm
Lichtsterkte: 25
Schemergetal: 22,36
Gezichtsveld: 107 m op 1000 m afstand
Dichtstbijzijnde observatiepunt: 5 m
Waterdicht en dampwerend: NIET WATERDICHT
Lenscoating: MC (multi coated)
Prisma: PORRO BK7
Plastic ABS-behuizing, verstevigd met glasvezel
Beeldkwaliteit 1
Als het licht door de verrekijker valt, verliest het een deel van zijn intensiteit. Elk glas absorbeert een deel van het licht, al gaat het maar om enkele honderdsten. Maar met meer optische elementen gaat het over een aanzienlijke hoeveelheid. Daarom moeten we elk element behandelen om de lichtabsorptie te beperken. Elke behandeling heeft echter een prijs. En hoe doeltreffender de behandeling, hoe duurder deze is. We moeten dan ook naar een slim evenwicht doeltreffendheid-prijs werken.
Beeldkwaliteit 2
Deze verrekijker heeft een BK7 porroprisma en MC-behandelde lenzen: multi-coated, meerlaagse behandeling van een of meerdere oppervlakken om de lichttransmissie te verhogen.
Deze 2 elementen zorgen voor een lichttransmissie van 70% en een goed contrast en goede kleurweergave bij daglicht, plus een goede lichtsterkte bij schemerlicht.
Lichtsterkte en gebruik
Voor occasioneel gebruik, overdag om een ruim gezichtsveld te hebben en bij valavond voor voldoende helderheid, is de deze 10x50-porroverrekijker bijzonder handig. Je kan er alle soorten dieren mee observeren, op eender welk moment. Wel opletten voor het weer, want hij is niet waterdicht.
Hij is licht én vrij compact, wat hem perfect maakt voor korte tripjes in de vrije natuur.
Uittredepupil
De pupil van het menselijk oog varieert van 2 tot 3 mm overdag, 4 tot 5 mm bij schemerlicht en 6 tot 7 mm bij duisternis. Het is dan ook belangrijk om een verrekijker te kiezen met een uittredepupil die minstens even groot is als je pupil, afhankelijk van je behoeften qua helderheid. De 10x50 beschikt over een uittredepupil van 5 mm en is dus erg geschikt bij schemerlicht.
DE HELDERHEID REGELEN EN DE VERREKIJKER AANPASSEN VOOR BRILDRAGERS
Inschuifbare oogdoppen, om ook te passen voor mensen met een bril.
Draag je geen bril, schuif de oogdoppen dan zo ver mogelijk uit door eraan te draaien. Met een bril draai je de oogdoppen in tot tegen de behuizing van de verrekijker.
Om het geobserveerde object of dier helder en scherp te zien, stel je de verrekijker scherp door de centrale draaiknop naar links of rechts te draaien tot je een mooi scherp beeld hebt.
BIJSTELLEN VAN HET ZICHTVERSCHIL TUSSEN BEIDE OGEN
Om het zichtverschil tussen de 2 ogen te corrigeren:
je rechteroog sluiten en met de centrale draaiknop scherpstellen op een object op een vijftigtal meter voor je. Zodra je een mooi scherp beeld hebt, sluit je het andere oog en herhaal je die handeling, maar deze keer stel je scherp met de ring die je aan de rechteroogdop vindt. Zo is de afwijking gecorrigeerd. Normaal gezien moet je die ring erna nooit meer aanraken.