Technische kenmerken
Lengte: 66 cm.
Aansluiting eerste trap: mannelijke draad in 3/8 UNF. Aanspannen met steeksleutel 9/16" (tussen Europese maat 13 en 14).
Aansluiting tweede trap: vrouwelijke draad in 9/16 UNF. Aanspannen met steeksleutel 11/16" (tussen Europese maat 17 en 18).
Samenstelling van de slang
De basis van de slang is gemaakt van thermoplastisch polyurethaan (TPU) op basis van antibacterieel polyether.
Buitenbekleding: gevlochten nylon voor meer sterkte en soepelheid. Verdraagt meer torsie dan een klassieke rubberen slang. Voorkomt zo het gevoel dat de automaat aan je mond trekt.
Waarvoor dient de middendrukslang?
De MP-slang of middendrukslang, ook LP-slang (Low Pressure) genoemd, dient om de lucht waarvan de druk werd gereduceerd (in de fles zit samengeperste lucht onder hoge druk) van de eerste trap naar de tweede trap van de ademautomaat te voeren. De lucht die wordt getransporteerd, staat meestal onder een druk van 8 tot 10 bar.
Tips voor het aansluiten
We raden aan om niet te hard aan te spannen ter hoogte van de eerste trap. Die is meestal in verchroomd messing, een zachte legering, waardoor te hard aanspannen je eerste trap zou kunnen beschadigen. De o-ring van de slang dient voor de noodzakelijke afdichting.
Aan de aansluiting van de tweede trap zit een mannelijk cilindervormig stuk met binnenin een o-ring voor de dichting.
Gebruik siliconenvet om de dichtingen te smeren en hun levensduur te verlengen.
Slijtage en vervangen van slangen
Het herhaaldelijk onder druk zetten van de automaat en kleine scheurtjes aan de buitenkant verzwakken de slang. Die slijtage, meestal onzichtbaar, heeft een invloed op de prestaties van je automaat. In het slechtste geval breekt uiteindelijk de slang, meestal op de plaats van de aansluiting.
Controleer dus heel geregeld je slangen en vervang ze als je kleine scheurtjes ziet aan de buitenkant.
Vervang je slangen minstens om de 5 jaar.
Inspectie van ademautomaten
Subea raadt aan om je ademautomaat om de twee jaar te laten nakijken en minstens één keer per jaar te onderwerpen aan een visuele controle. Beide controles moeten gebeuren door een werkplaats die erkend is door Subea.
Na een bijzonder intensief seizoen (meer dan 100 duiken) of een lange periode van inactiviteit wordt een nakijkbeurt eveneens aanbevolen.
Bij die revisie worden de slangen gecontroleerd en vervangen als dat nodig is.
Onderhoud van ademautomaten
Gebruik nooit solventen of producten op basis van koolwaterstoffen om zelf je ademautomaat te reinigen of te smeren. Gebruik nooit een spuitbus, de drijfgassen kunnen de kunststoffen aantasten.
Gebruik siliconenvet om de dichtingen te smeren en hun levensduur te verlengen.