Filet à aiguilles double brisure heeft stevige roestvrijstalen ringen en een zacht ijzeren mondstuk met een 'sweet iron' coating (blauw). De zacht ijzeren coating op het mondstuk stimuleert speekselvorming. Wanneer dit materiaal reageert met vocht, warmte en lucht in een oxidatieproces, smaakt de roest aan het oppervlak zoet. Dit bevordert de acceptatie van het bit. Uiteindelijk verdwijnt de blauwe kleur, maar de smaak van de oppervlakteroest blijft.
Het anatomische ontwerp volgt de vorm van de paardenmond, waardoor een zachte, gelijkmatige drukverdeling ontstaat. Bij een canon dubbele snaffle bestaat het bit uit drie stukken, waarvan het midden plat op de tong ligt. Dit creëert meer druk op de tong dan bij een canon enkelgebroken bit. Hoe dikker het middenstuk, hoe groter de druk op de tong. Dikte van canon 14 mm. Ringen 65 mm.
De naaldfilet heeft twee staafjes, ook wel naalden genoemd, voor de ringen. De naalden oefenen druk uit op de wangen, waardoor de stuurhulpen worden geaccentueerd en de ruiter het bit niet uit zijn mond kan trekken.