Bij hoogintensieve inspanningen wordt er melkzuur gevormd. Dit splitst in lactaat en een proton (H+). Deze H+-ionen zorgen ervoor dat de zuurtegraad (pH) in de spier en het bloed daalt, wat de prestatie negatief beïnvloedt. Bij een pH-daling van 7.0 (in rust) naar 6.5 of lager verliest de spier al snel contractiliteit en kracht waardoor niet langer aan dezelfde intensiteit kan gesport worden. Het lichaam beschikt over buffers in de spieren en het bloed om deze verzuring tegen te gaan. Een van deze spierbuffers is carnosine.
Carnosine bestaat uit histidine en beta-alanine. Histidine is overvloedig aanwezig in ons lichaam, maar beta-alanine niet. De hoeveelheid aanwezige beta-alanine zal bepalen hoeveel carnosine er gemaakt wordt. Door beta-alaninesupplementatie kan de hoeveelheid carnosinebuffer toenemen.
De toevoeging van zink aan Etixx Beta-Alanine Slow Release draagt bij aan een normaal zuur-basemetabolisme.
Voor wie kan Etixx Beta Alanine Slow Release voordelig zijn?
Het is wetenschappelijk bewezen dat beta-alanine prestatiebevorderend kan werken voor inspanningen aan hoge intensiteit die minimaal enkele minuten duren, dit zowel voor recreatieve als goed getrainde sporters. Inspanningen korter dan 1 minuut zullen waarschijnlijk geen voordeel halen uit het gebruik van beta-alanine.
Beta-alanine kan voordelig werken bij inspanningen waarbij verzuring een belangrijke rol speelt:
- volgehouden hoog intensieve inspanningen van 1-7 minuten (bv. 2000m roeien, 200-400m zwemmen, 2-4km baanwielrennen, 800-3000m lopen, 1500-3000m snelschaatsen …);
- herhaalde korte maximale inspanningen (bv. intervaltraining, team- en racketsporten);
- intensieve inspanning aan het einde van een lange duurinspanning (bv. wegwielrennen, lange afstandslopen)