Het gewicht van je biljartkeu
Je poolkeu weegt ongeveer 570 gram (of 20 oz).
We kunnen het gewicht van je keu niet tot op de gram garanderen. Er is een afwijking mogelijk van 10%, omdat de dichtheid van het hout kan variëren (zelfs binnen dezelfde soort) naargelang het bos waar het uit komt, de blootstelling aan de zon en het deel van de boom dat is gebruikt (kruin, stam ...).
De afmetingen van je keu
De keu BC 500 is 145 cm lang (57 inch): dat is de standaardlengte voor een biljartkeu. Door die lengte kan je de juiste houding aannemen bij je stoten.
Voor ballen die verder weg liggen, heeft de keu een bevestiging waarmee je een verlengstuk aan het topeind kunt vastmaken om 10 cm te winnen. Zo gaat je keu in enkele seconden van 145 cm tot 155 cm.
De balans van je biljartkeu
Je keu heeft een balans van 43 cm, dat wil zeggen dat het balanspunt zich op 43 cm van het uiteinde van het topeind bevindt.
Als je een open bridge gebruikt, moet het balanspunt voor de stuurhand liggen, omdat de keu anders loskomt van de bovenkant van je hand.
Het balanspunt is doorgaans van weinig belang, behalve dat je daar persoonlijke voorkeuren in kunt hebben.
Een keu met een hoger zwaartepunt voelt zwaarder, terwijl een keu met een lager zwaartepunt lichter voelt.
Waarom kunnen we de rechtheid van onze keus niet garanderen?
Al onze keus worden met de hand gemaakt. Na de productie wordt de rechtheid van elke keu, stuk voor stuk, gecontroleerd. Maar keus kunnen lijden onder verschillen in temperatuur en vocht bij het vervoer en de opslag, wat in de loop van de tijd een invloed kan hebben op de rechtheid.
Dat gebrek aan stabiliteit vind je bij alle houten (esdoorn, essen, tulpenboom, ramin) keus op de markt.
Waarom esdoornhout?
Esdoorn is een bijzonder stevige houtsoort die goed te bewerken is. Zeer geschikt dus om de konische bovenstukken van biljartkeus te maken (voor driebanden, pool).
Poolkeus worden traditioneel van esdoornhout gemaakt omdat de esdoorn wijdverspreid was (en is) in Noord-Amerika (Canada). Die keuze (omwille van de beschikbaarheid van de grondstof) voor de vervaardiging van biljartkeus werd behouden en overgenomen voor de keus voor driebanden.
Fysieke kenmerken en technische gegevens van het esdoornhout
Esdoornhout heeft een dichtheid van 0,64, een Monnin-hardheid van 4,7 en wordt gerangschikt onder de halfharde houtsoorten.
Deze soort heeft een druksterkte van 55 MPa en een statische buigsterkte van 100 MPa. De longitudinale elasticiteitsmodulus bedraagt 13.000 MPa. Dit zijn gemiddelde waarden, die je bijvoorbeeld op de website van het Franse CIRAD kunt raadplegen.
Esdoorn is een robuuste en stevige houtsoort die door zijn kenmerken uitermate geschikt is voor biljartkeus.
Hoe bewaar je een biljartkeu?
Om je houten keu zo goed mogelijk te bewaren, berg je die bij voorkeur goed beschermd tegen vocht en temperatuurveranderingen op.
Laat de keu na je partij zeker niet tegen de muur staan, dan loop je het risico dat de keu vervormt! Je kunt je keu beter plat opbergen in een keuhoes of -koffer. Een andere mogelijkheid is je keu zo verticaal mogelijk bewaren, in een keurek bijvoorbeeld: zo blijft de keu mooi recht en zal ze niet vervormen.
Wist je dit? De pomerans van je biljartkeu moet je onderhouden.
Komt je pomerans (de top van je keu) los? Maak je geen zorgen, dat kan gebeuren! De pomerans verslijt door de schokken tegen de bal.
Je moet je pomerans dus af en toe vervangen, en dat is heel eenvoudig:
1/ Haal de beschadigde pomerans van je keu
2/ Schuur de nieuwe pomerans glad met wat schuurpapier
3/ Plak de pomerans op de keu
4/ Trim de nieuwe pomerans
Waarom een 2-delige keu?
Om ze gemakkelijker te vervoeren, kan je deze keu halverwege losschroeven. Zo heb je twee delen.
Met de verstevigde stalen joint zet je de delen heel stevig aaneen en heb je nooit de indruk dat je met een tweedelige keu speelt.
En met de snelle schroefdraad zet je je keu met slechts vier draaien in elkaar.
Waarom zit er een bumper aan het einde van je keu?
De bumper is het rubberen deel onderaan je keu. Tijdens je partijtjes en als je wacht op je beurt, laat je de keu waarschijnlijk rusten op de grond. Met de bumper loop je geen risico op beschadigingen van de keu of je vloer.
Advies van het team: wat is de juiste houding?
Zorg ervoor dat je voldoende afstand houdt tot de pooltafel. Plaats je rechtervoet onder je rechterhand (als je rechtshandig bent). Zet je voeten wat uit elkaar zodat je stabieler staat. Let er ten slotte op dat je de arm die de keu vasthoudt goed verticaal houdt. Als je hand te dichtbij zit, wordt stoten heel moeilijk.
Wat is pool?
Pool onderscheidt zich van andere biljartsoorten door de vrij grote tafel (9 ft), de grote pockets en de grote genummerde en gekleurde ballen (ongeveer 57,5 mm).
Er bestaan vier belangrijke varianten: 8-ball, 9-ball, 10-ball en straight pool (14.1).
Pool staat bekend als een aanvallend spel waarbij je risico's moet nemen.