Hoe moet je de sneeuwschoenen goed gebruiken?
Voor je de sneeuwschoenen aantrekt:
Er is een aparte sneeuwschoen voor je linker- en voor je rechtervoet, aan het pictogram op het frame van de sneeuwschoen kan je zien of je de juiste sneeuwschoen aan de juiste voet hebt.
Afstelling:
Voor je veiligheid is het essentieel dat je sneeuwschoenen goed afgesteld zijn.
1/ Je voet moet er voor- en achteraan tegenaan zitten om goed vast te blijven zitten.
2/ De riemen of gespen (naargelang het model) moeten maximaal aangespannen zijn.
Sneeuwschoenen kiezen op basis van je gewicht:
Sneeuwschoenen kies je op basis van je gewicht (reken ook het gewicht van je rugzak mee!) zodat ze je goed dragen en voorkomen dat je wegzakt in de sneeuw. Dat noemt men het draagvermogen. Sneeuwschoenen zijn er in verschillende maten zodat er voor iedereen een passende maat is.
Ons advies:
15 tot 50 kg: kindermodel
40 tot 80 kg: klein tot middelgroot frame
60 tot 120 kg: groot frame
De stijghulp om comfortabeler te klimmen:
Kies voor sneeuwschoenen met een stijghulp om makkelijker en comfortabeler een helling op te komen. Die afneembare stijghulp brengt de hiel iets hoger. De stijghulp wordt gebruikt bij steile beklimmingen om het effect van de helling te verminderen en zo je krachten te sparen.
Stokken om beter je evenwicht te houden op sneeuwschoenen:
We raden sterk aan om stokken te gebruiken zodat je beter je evenwicht kan houden bij het sneeuwschoenwandelen. In het bijzonder wanneer het terrein een gevarieerd reliëf heeft (klimmen, dalen...) of in diepsneeuw waar je mogelijk wat verder in wegzakt. Er zijn 2 soorten tellers, kies grote tellers zodat je stokken niet wegzakken in de sneeuw.
Draag ademende kleding voor sneeuwschoenwandelen:
Veel mensen pakken zich veel te dik in omdat ze bang zijn voor kou. En dat terwijl je het al heel snel warm zult krijgen.
Ga voor het drielagensysteem!
Op die manier kan je snel je kleding aanpassen aan de inspanning: trek een laagje uit als je het te warm krijgt en trek het weer aan als het kouder wordt of tijdens een pauze. Als je het warm krijgt, transpireer je meer en dat zorgt ervoor dat je lichaam sneller afkoelt tijdens een pauze of als je bijvoorbeeld afdaalt tijdens de tocht.
Hoe werkt het 3-lagensysteem?
Om je lekker warm te houden in de winter, bij elk soort activiteit, gaat er niets boven het drielagensysteem:
Baselayer: Technische onderkleding die vocht afvoert zodat je huid droog blijft.
Midlayer: De tweede laag (fleece, trui) houdt je warm en voert eveneens het vocht af.
Outer layer: Een jas die beschermt tegen de weersomstandigheden: regen, sneeuw, wind.
Het geheel moet ademend zijn zodat vocht wordt afgevoerd.
WELKE SCHOENEN?
Voor sneeuwschoenwandelen heb je warme, waterdichte en ademende hoge schoenen nodig. Let er ook op dat je schoenen voldoende grip bieden voor de stukken waar je de sneeuwschoenen uitdoet (op de parkeerplaats of op stukken met te weinig sneeuw …).
DENK ALTIJD AAN DE VEILIGHEID...
Voor tochten buiten de pistes neem je altijd kaarten, een kompas en/of gps mee en ook een lawinepieper, een schep en een sonde. Die laatste drie elementen zorgen ervoor dat je gevonden kunt worden als je wordt overvallen door een lawine, of dat je zelf een lawineslachtoffer kunt zoeken. Vergeet ook niet je kennis over de basisveiligheidsregels nog even op te frissen.
REPARATIES EN KLANTENDIENST
Onze productontwikkelaars houden niet alleen van sneeuwwandelen maar ook van de natuur, en dus vinden ze het belangrijk dat de producten die ze ontwerpen ook lang meegaan. Om die reden zijn al onze sneeuwschoenen van het merk TSL repareerbaar.
Alle reserveonderdelen (punten, gespen, ...) vind je in het atelier van je Decathlon-winkel. Aarzel bij een probleem niet om je sneeuwschoenen te laten controleren in je Decathlon-winkel.
Hoe werkt de garantie?
Op dit artikel krijg je 2 jaar garantie, te rekenen vanaf de aankoopdatum vermeld op de kassabon. Het door de garantie gedekte artikel wordt gratis omgeruild. De garantie dekt gebreken aan het artikel, behalve als die het gevolg zijn van normale slijtage of oneigenlijk gebruik.