Welke spanning kiezen?
Een matige spanning (18 kg tot 23 kg) biedt je meer comfort, spin en kracht. Je verliest dan weer een beetje controle en precisie.
Een hoge spanning (>23 kg) biedt je die precisie en controle. Het is echter uitkijken geblazen voor tendinitis. Bovendien beschik je over minder spin en kracht.
Monofilamentsnaren?
Voor monofilamentsnaren raadt Decathlon een spanning aan tussen 19 kg en 22 kg. Om blessures te vermijden, raden we monofilamentsnaren sterk af voor mensen jonger dan 15 jaar. Deze snaren zijn uitsluitend bedoeld voor spelers die snaren in minder dan 10u breken, gezien hun spanning snelt zakt.
Multifilamentsnaren?
Voor multifilamentsnaren raadt Decathlon een maximumspanning aan van 25 kg! Deze snaren worden bedoeld voor mensen die gevoelig zijn aan tendinitis, voor jongeren en voor spelers die zelden snaren breken. Multifilamentsnaren behouden hun spanning erg goed.
Wanneer vervang ik mijn snaren?
Het prestatievermogen van je racket hangt voor 50% af van je kader en voor 50% van je snaren! Zorg dus zeker voor een geschikte bespanning.
Voor notoire snarenslijters: vervang bij breuk meteen je snaren.
Spelers die zelden of nooit snaarbreuk meemaken, raden we aan om hun snaren jaarlijks zo vaak te vervangen als ze wekelijks spelen. Bijvoorbeeld: Ik speel 1 keer per week, dus ik vervang mijn snaren 1 keer per jaar. Ik speel 3 keer per week, dus ik vervang mijn snaren 3 keer per jaar.
Het advies van Decathlon
Span een soepele bespanning niet meer aan. Het rendement zal te sterk zakken. Een lagere spanning laat toe om ontspannen te spelen, zonder te forceren en dus met meer kracht. Door te spelen verslijten de snaren, zelfs zonder dat ze breken.De snaren verliezen hun aanvankelijke kwaliteiten zoals elasticiteit. De snaardikte (of diameter) speelt ook een rol in het balgevoel. Hoe dunner de snaren, hoe meer kracht en spin je in huis hebt.Hoe dikker, hoe steviger en hoe meer belastend voor je arm!