Waterdichte en warme schoenen die ook prima geschikt zijn voor sneeuwschoenen. Snowcontact-zool
We kozen voor warme en isolerende materialen zodat de schoenen je goed beschermen tegen sneeuw en koude. We hebben ze getest in het lab en in de praktijk met representatieve testpersonen. We gingen na tot welke temperatuur de schoenen comfortabel blijven wanneer je stilstaat en wanneer je loopt, want dat verschilt sterk: -12°C in stilstand en -21°C in beweging. En we hielden rekening met de verschillen in koudegevoel bij mannen en vrouwen.
Hoe beschermen deze schoenen tegen de weersomstandigheden?
De schoenen zijn voorzien van een membraan zodat ze optimaal waterdicht zijn. Een membraan is een uiterst dun materiaal (5 tot 25 micrometer) dat langs de binnenkant wordt aangebracht om water buiten te houden en tegelijk vocht van binnen naar buiten te laten ontsnappen. Je voeten blijven in deze schoenen dus niet alleen lekker warm, maar ook droog. De zool isoleert tegen de koude sneeuw.
Ademende schoenen voor een optimaal thermisch comfort
Het thermisch comfort is het evenwicht tussen de warmte die de schoen biedt en zijn vermogen om de voet te laten ademen. Als de schoen te warm is of niet genoeg ademt, worden je voeten vochtig en kan je het koud krijgen. We ontwikkelden deze schoen voor wie regelmatig tot intensief wandelt, en voorzagen hem van een membraan dat enerzijds water van buitenaf tegenhoudt en anderzijds vocht naar buiten laat ontsnappen.
Hoe kan ik er zeker van zijn dat de schoenen 100% waterdicht zijn?
We controleerden of de schoenen waterdicht zijn met een labtest die een wandelbeweging nabootst, met de schoen tot halverwege in het water, aangevuld met gebruiks- en verouderingstests in de praktijk. Bij het testen van de waterdichtheid testen we 3 niveaus van waterdichtheid: 2000 keer buigen (ongeveer 4 km wandelen), 4000 keer buigen (ongeveer 8 km wandelen) en 8000 keer buigen (ongeveer 16 km wandelen). Dit schoenmodel werd getest tot 8000 keer buigen, dat is gelijk aan 16 km wandelen.
Wat is het verschil tussen grip en slipvastheid?
Hoeveel grip een schoen biedt, hangt af van het aantal en de vorm van de noppen. De slipvastheid hangt af van de zoolmaterialen en -groeven, je kan dit vergelijken met een autoband. Een goede grip helpt bij de voortstuwing, voorkomt dat de schoen naar achteren wegglijdt als de weg omhoog gaat en stabiliseert de schoen.
Met slipvaste schoenen glijd je niet uit op een gladde ondergrond, bijvoorbeeld bij regen, sneeuw en ijs.
Wat is het voordeel van de SNOWCONTACT-technologie in de schoenzool?
SNOWCONTACT-zolen zijn vervaardigd van een specifiek materiaal en met een aangepast profiel (5 mm) om de best mogelijke grip en slipvastheid te verzekeren. SNOWCONTACT-zolen presteren beter op de sneeuw dan een klassieke zool. Als je op ijs of ijzel loopt garanderen alleen extra antislipzolen of schoenkettingen optimale veiligheid.
Waarom is het zo belangrijk dat wandelschoenen de voeten goed ondersteunen?
Goed zittende schoenen zijn alles bepalend voor je wandelcomfort. Goed passende schoenen zorgen ervoor dat je optimaal omhoog en omlaag kan wandelen, voorkomen dat je voeten verschuiven in de schoenen en beperken blaren. Er is minder verlies van energieoverdracht naar de schoen en dus word je minder snel moe. Dit is nog belangrijker wanneer je met sneeuwschoenen wandelt.
Zijn deze schoenen ook geschikt voor tochten op sneeuwschoenen?
We ontwikkelde deze schoenen specifiek voor sneeuwwandelen, met of zonder sneeuwschoenen. Het halfhoge model, gecombineerd met gaiters (extern of geïntegreerd in de broek), voorkomt dat er sneeuw in de schoen dringt. Waterdichte en warme schoenen, door hun ondersteuning en stijfheid prima geschikt voor sneeuwschoenen.
Zullen mijn schoenen lang meegaan, ook als ik ze regelmatig draag om te wandelen?
Onze ingenieurs doen tests in het lab om te garanderen dat dit artikel perfect beantwoordt aan de verwachtingen. We testen onder meer volgende zaken: stevig vastzitten van de veteroogjes, verlijming, afwezigheid van giftige stoffen, bestandheid tegen uv-stralen, slijtage van de zool en van de materialen van het bovenwerk, versnelde veroudering.
Welke sokken trek ik aan voor een wandeling in de sneeuw?
Kies je wandelsokken voor de winter aan de hand van volgende criteria:
Warmte: houd je voeten warm met warme sokken (bij voorkeur met een aangepast percentage wol)
Ademend vermogen: kies je sokken op basis van de intensiteit van de wandeltocht, ademende modellen voeren de transpiratie af zodat je voeten droog blijven.
Sokhoogte: kies een sokhoogte die is aangepast aan de hoogte van je schoenen, hoge modellen zijn interessant als je meer bescherming wil.
Hoe zorg ik ervoor dat mijn schoenen hun technische eigenschappen behouden?
Waterafstotend vermogen is het vermogen om water over het oppervlak te laten glijden. Zo slorpt het textiel geen water op en blijft het licht, ademend en warm. Een stof wordt waterafstotend door de buitenkant ervan te behandelen. Die behandeling moet tijdens de hele levensduur van het kledingstuk worden herhaald. In onze winkels vind je daar de nodige producten voor (spray of vloeistof).
Hoe de schoenen droog krijgen als ze binnenin nat geworden zijn?
Tijdens het dragen kan het gebeuren dat de schoenen vocht opnemen (condens en transpiratie)
Als ze binnenin erg nat geworden zijn, raden we aan om de binnenzool eruit te halen en propjes krantenpapier in de schoenen te stoppen. Denk eraan om het krantenpapier geregeld te vervangen. Het papier absorbeert het vocht en versnelt het drogen.
Zet de schoenen nooit dicht bij een warmtebron maar laat ze drogen op een warme, droge en geventileerde plek.
De ideale outfit voor wandeltochten bij koud weer.
We ontwikkelden deze schoen als een onderdeel van de ideale uitrusting voor wandelingen bij koud weer: de outfit SH500. Gekleed in de broek SH520, de fleece SH500, de schoenen SH520 en met de sneeuwschoenen SH500 aan je voeten kan je sneeuwwandelen bij (bijna) elk weer. Je hoeft in elk geval niet meer te wachten tot de omstandigheden ideaal zijn of veel extra kleding mee te nemen in je rugzak, je vertrekt in lichte en perfect aangepaste kleding!