WATERDICHTHEID VAN DE BROEK
We meten in hoeverre een stof bestand is tegen de druk van water uitgedrukt in mm waterkolom (test gebaseerd op de norm ISO 811). Hoe hoger de druk, hoe beter waterdicht de stof is.
De waterdichtheidswaarde:
Materiaal bestand tegen een waterdruk van 5000 mm voor en na veroudering (5 wasbeurten). Dat is gelijk aan 5000 Schmerber - de gemiddelde druk van het water tijdens een regenbui.
De waterdichtheid van de broek werd getest bij een regenintensiteit van 60 liter/m²/uur gedurende 2 uur
ONDERHOUD VAN DEZE BROEK
- Spoelen met zoet water na gebruik
- Opbergen op een droge plek
- Zo weinig mogelijk wassen om het waterafstotend vermogen te behouden
- Binnenstebuiten wassen, alle ritsen dicht. Programma voor synthetische stoffen op 30 of 40°C met een gewoon wasmiddel. Geen wasverzachter. Stop de wasmachine niet te vol. Twee keer spoelen.
- Drogen op een droogrek.
- Opnieuw waterafstotend maken: binnenstebuiten keren en kort (10 tot 15 min.) in de droger stoppen op een programma voor synthetische stoffen.
METING VAN DE WATERDICHTHEID UITGEDRUKT IN MM OF SCHMERBER
We meten in hoeverre een stof bestand is tegen de druk van water, uitgedrukt in mm waterkolom (test gebaseerd op de JIS-norm). Hoe hoger de druk, hoe beter waterdicht de stof is. Een stof met een waterdichtheid van 5000 mm is dus bestand tegen de druk die wordt uitgeoefend door 5000 mm waterkolom.
ADEMEND VERMOGEN VAN DE BROEK
ADEMEND VERMOGEN VAN HET MATERIAAL
Om te weten of een stof ademend is, meten we de waterdampweerstand (RET) van die stof, met een test gebaseerd op de norm ISO 11092. Hoe lager die weerstand, hoe beter de stof de waterdamp doorlaat die wordt geproduceerd door het lichaam, met andere woorden hoe beter het ademend vermogen.
- RET < 9 = extreem ademende stof
- 9 < RET < 12 = goed ademende stof
- 12 < RET < 20 = ademende stof
- RET > 20 = stof die weinig of niet ademend is