Koersfietsen
(415 producten)
FASCINATIE VOOR DE RACEFIETS
Zowat 12% van alle in België verkochte fietsen zijn zogenaamde 'racefietsen'. Met andere woorden: fietsen speciaal ontwikkeld voor wegrenners. Waarin een verschilt een racefiets van een gewone fiets? En waarmee moet je bij de aankoop van een racefiets rekening houden?
KENMERKEN EIGEN AAN DE RACEFIETS
Een wegfiets is een sportief model waarmee je zo snel mogelijk probeert te rijden. Een beperkt gewicht en de aerodynamica zijn dus van doorslaggevend belang. Dergelijke fietsen zijn uitzonderlijk licht en minimalistisch uitgerust. Daardoor:
• zit het zadel van een racefiets meestal hoger en buigt het stuur naar onder toe. Die horizontale positie zorgt voor minder windweerstand. Beginnelingen kunnen zich op een racefiets aanvankelijk wel ongemakkelijk voelen.
• heeft een racefiets meestal geen extra onderdelen (spatbord, bel, bagagedrager, ...)
• zijn de banden en de velgen van een wegfiets zo smal mogelijk, waardoor je er enkel mee over asfalt kan rijden
• bestaat het frame uit lichte materialen (aluminium of carbon).
AFMETINGEN, VORM EN MATERIALEN VOOR HET FRAME VAN EEN WEGFIETS
In tegenstelling tot klassieke fietsen,die meestal een ruitvormig frame hebben, ziet een racefiets er eerder driehoekig uit. De hoogte van het frame schommelt tussen 51 cm en 64 cm, in functie van de lichaamslengte. De zadelhoek is ook scherper dan op een doorsnee fiets. Het frame kan uit verschillende materialen worden vervaardigd.
Wegfietsen in staal
Staal is een goedkoop en elastisch materiaal dat onderweg heel wat trillingen kan opvangen en schokken kan dempen. Stalen kaders zijn echter vrij zwaar en roesten makkelijk. Tegenwoordig worden ze bijna niet meer gemaakt, en dat heeft ook gevolgen voor de prijs. Aluminium frames vormen een goedkoper alternatief.
Wegfietsen in aluminium
Aluminium maakt het frame minder duur. Het is iets lichter dan staal en veerkrachtig. Anderzijds raken aluminium frames makkelijk beschadigd (bv.: tijdens het transport of na een valpartij). Daarnaast bestaat het risico op scheurtjes onder invloed van roest door belasting.
racefietsen in titanium
racefietsen met een frame in titanium gaan opvallend lang mee en roesten niet. Bovendien wegen ze aanzienlijk lichter dan fietsen met een frame in staal of aluminium. De behandeling die het titanium ondergaat, kost dan weer meer geld.
racefietsen in carbon
Racefietsen op waterstof in versterkte carbonvezels (carbon)zijn vrij duur. Tegelijk zijn ze licht, niet onderhevig aan roest én zorgen ze voor een optimale absorptie van trillingen en schokken. Het is niet zonder reden dat veel profs zweren bij een wegfiets met een frame in carbon.
Klikpedalen voor wegfietsen
In plaats van gewone pedalen, geven de meeste wegrenners de voorkeur aan pedalen zonder beugel. De voeten worden daarbij stevig met de pedalen verbonden met behulp van een kliksysteem en speciale schoenen voor wegrenners. Op die manier wordt de tijdens het trappen ontwikkelde kracht beter overgebracht en haalt de renner een hoger ritme. Pedalen zonder beugel zijn ook minder belastend voor de gewrichten. Precies daarom zijn ze voor beginnende renners zo interessant.
Wegfiets, MTB of stadsfiets: welke fiets past bij jou?
Op het eerste gezicht scoren wegfietsen bijzonder goed omdat het gaat om doordacht ontwikkelde kwaliteitsproducten. Toch zijn dynamische wegfietsen niet voor iedereen geschikt. Een racefiets is eigenlijk meer een sporttoestel dat een transportmiddel.
Als je vooral van punt A naar punt B wil fietsen, is een stadsfiets (Hollandse fiets) wellicht het beste idee. Heb je last van je rug? Doe jezelf een plezier en koop geen racefiets! Omwille van hun extreem fijne banden, lenen wegfietsen zich ook minder tot het rijden op bosweggetjes. Ploeter je graag door het veld? Overweeg dan een mountainbike of een gravelracer. Dergelijke crossfietsen bieden de voordelen van een wegfiets, maar kunnen ook offroad worden gebruikt.
ADVIES VOOR BEGINNENDE WIELRENNERS
• Oefening baart kunst! Leer je wegfiets kennen vóór je eerste echte rit. Oefen ook op het induwen van de pedalen, het afremmen en het bochtenwerk.
• Train regelmatig: in het begin hoef je niet elke dag op je nieuwe fiets te zitten. Train zeker twee keer per week. Dat is de enige manier om geleidelijk aan het zadel en de fiets te wennen.
• Overdrijf niet: beginners zijn geneigd om tijdens hun eerste ritten al meteen over hun grenzen te gaan.
• Begin met korte ritten en drijf het aantal ritten per week geleidelijk op.
• Eten en drinken: drink onderweg voldoende water. Neem mondvoorraad mee (minstens een mueslireep) tijdens langere tochten.
CHECKLIST VOOR DE AANKOOP VAN EEN WEGFIETS
Om de wegfiets te vinden die het best bij je past en typische beginnersfouten te vermijden, moet je sowieso rekening houden met volgende aspecten:
• Afmetingen/hoogte van het frame;
• Transmissie- en remsysteem;
• Het materiaal waaruit het frame werd vervaardigd.
De juiste afmetingen/de juiste hoogte van het frame voor jou en je racefiets
Het bepalen van de juiste afmetingen is ongetwijfeld een van de belangrijkste aspecten als je een wegfiets wil kopen. Wil je voor langere tijd van je tweewieler kunnen genieten, sluit dan geen compromissen! Anders krijg je onvermijdelijk last van je rug, je knieën of je nek.
Om de juiste afmetingen van het frame te bepalen, moet je tegelijk rekening houden met:
• De binnenlengte van je benen;
• De lengte van je bovenlichaam.
Op sommige punten verschillen mannen en vrouwen anatomisch van elkaar. Dat is de reden waarom er al een tijdje speciale racefietsen voor dames op de markt zijn. Die werden specifiek voor de vrouwelijke lichaamsbouw ontwikkeld. Vrouwen hebben doorgaans een korter bovenlichaam en in verhouding langere benen. Daardoor is hun reikwijdte meestal ook kleiner. De 'stack' is langer dan op een herenfiets. Het frame van racefietsen voor dames is minder hoog.
Opmerking: de 'reikwijdte' verwijst naar de horizontaal gemeten afstand tussen het midden van de trapas en het midden van de stuurbuis. De 'stack' is de verticale afstand tussen het midden van de trapas en het midden van de bovenkant van de stuurbuis.
Wat zijn de beste tandwielen?
Een tandwielsysteem met twee bladen vooraan en elf kettingwielen achteraan is voor beginnende wielrenners bijzonder geschikt. Te meer daar een drievoudige crankset veel makkelijker stuk raakt en moeilijker te bedienen is. Beginners zijn met deze standaardvariant dan ook beter af.
Schijf- en velgremmen
Op racefietsen worden versnellingen en remmen vaak in een volledige set met elkaar gecombineerd. Het voordeel van dat systeem is dat de transmissie en de remmen perfect op elkaar zijn afgestemd. Ze vormen als het ware één geheel.
Wat remmen betreft, onderscheiden we:
• Velgremmen, die hun deugdelijkheid al bewezen;
• Schijfremmen, die aan populariteit winnen.
Velgremmen zijn makkelijker te onderhouden en lichter. Anderzijds reageren schijfremmen sneller op vocht en regen dan de goedkopere velgremmen. Daardoor zorgen ze niet alleen voor meer comfort, maar verhogen ze ook de veiligheid. De remkracht zou ook makkelijker te doseren zijn.
Aluminium of carbon?
Wegfietsen met een frame in carbon of titanium zijn veelal duurder dan fietsen met een licht metalen frame. Daarom kiezen zeker beginnende renners vaak voor een kwalitatief frame in aluminium. Anderzijds, verkiezen renners die heel wat kilometers vreten graag voor een 'luxeversie' met een frame in carbon. De uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding van aluminiumfietsen is wel een volwaardig verkoopargument.
Hoe dan ook, er bestaan vandaag uitstekende en betaalbare racefietsen met een frame in carbon. Profrenners hoeven dus niet de enigen te zijn die van de voordelen van een wegfiets in carbon kunnen genieten!
• Carbon waarborgt het beste evenwicht tussen stevigheid, gewicht en aerodynamica;
• Trillingen worden geabsorbeerd (enorm rijcomfort);
• In tegenstelling tot aluminium, is carbon slijtvast.
Voor welk materiaal je ook kiest (frame in aluminium of in carbon), bij DECATHLON heb je de keuze uit een breed gamma kwalitatieve frames voor racefietsen. Daarnaast vind je bij ons ook complete sets van frames met bijhorende accessoires, zoals: bouten, zadelpennen, klemringen, ...
☄☄☄
FAQ
Waarom is wegwielrennen zo interessant?
Wegwielrennen is een bijzonder populaire en doeltreffende buitensport. Regelmatig fietsen is goed voor de conditie en het persoonlijk welzijn. Bovendien is het in tegenstelling tot andere duursporten (zoals lopen) weinig belastend voor je gewrichten.
Op een racefiets kan je in vrij korte tijd grote afstanden afleggen en zo uitgestrektere gebieden en streken verkennen. Met een wegfiets kan je alleen of in groep aan de slag. De intensiteit van de training kan je makkelijk aan de individuele prestaties (beginner, gevorderde, prof) aanpassen. Wegwielrenners combineren sport en conditie met sociale contacten en het ontspannend ontdekken van de natuur.
Wat heb ik als wegrenner nodig?
Naast een stevige, kwalitatieve racefiets, omvat de basisuitrusting voor beginners nog een aantal andere elementen. Met name: een rennersbroek met zeem, een rennersbril om je ogen tegen wind en zon te beschermen en een helm. Denk ook aan een drinkfles en een kleine gereedschapsset met een reserve binnenband, een plaksetje en een pomp .
In het begin hoef je geen speciaal rennerspakje, rennersschoenen en handschoenen te dragen. Die kunnen evenwel hun nut bewijzen. In de loop van je carrière als racefietser kan je je bestaande uitrusting uitbreiden met andere accessoires. Denk, bijvoorbeeld, aan een snelheidsmeter of speciale lampen voor je racefiets.
Wat is er belangrijk bij de aankoop van een wegfiets?
De keuze van welke racefiets het best bij je past, hangt van verschillende factoren af. Zo zijn de afmetingen van het kader erg belangrijk. Beslis ook uit welk materiaal je een frame wil en welke remmen en versnellingen het best bij je fietsambities aansluiten. Volgende vragen kunnen je daarbij helpen:
• Waarvoor wil je je wegfiets gebruiken?
• Ben je een beginnend of een gevorderd wielrenner?
• Hoeveel wil je in je fiets investeren?
Waar kan ik een racefiets kopen?
Je kan een kwalitatieve en betaalbare wegfiets net zo goed online als in je plaatselijke DECATHLON-vestiging kopen. Als je langsgaat in de winkel, kan je meteen verschillende modellen uitproberen. Ook in de onlineshop vind je gedetailleerde informatie. Je kan je racefiets ook aan huis laten leveren.
Welke afmetingen moet een wegfiets hebben?
De afmetingen van het frame van een racefiets worden door verschillende factoren bepaald. De belangrijkste factoren zijn: de binnenlengte van je benen en de lengte van je bovenlichaam. Twijfel je over de afmetingen van het frame dat je nodig hebt? Probeer verschillende afmetingen uit vóór je een fiets koopt. Daarvoor kan je uiteraard terecht in je plaatselijke DECATHLON-vestiging.
Waar mag ik met mijn wegfiets rijden?
Volgens het verkeersreglement is er geen verschil tussen een gewone fiets en een racefiets. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, gelden voor racefietsen dezelfde verkeersregels als voor andere tweewielers.
Dat geldt ook voor de voor de hand liggende verplichting om op het fietspad te rijden. Als fietser moet je dus het fietspad gebruiken als een speciaal verkeersbord (witte fietser op een blauwe achtergrond) je daarop wijst. Behalve indien je fietst in een groep van 16 of meer (vereniging) of indien het fietspad onbruikbaar blijkt. Als het gaat om een fietssuggestiestrook, kan je als wielrenner kiezen of je op het fietspad of de weg rijdt.
Kan ik wielrennen tijden de wintermaanden?
Op een wegfiets kan je tijdens de winter inderdaad regelmatig trainen. Overdrijf echter niet. Maak als het koud is geen ritten van langer dan één of twee uur. Anders kan je lichaam snel onderkoeld raken.
Breid je uitrusting uit met:
• Degelijke regenkledij ;
• Fietshandschoenen ;
• Een fietshoed;
• Overschoenen, Indien nodig.
Sommige wegrenners schakelen in de winter over op mountainbiken. Zo hoeven ze niet op donkere en eventueel gladde wegen te rijden, maar kunnen ze zich op bospaadjes uitleven.
Hoe maak ik mijn wegfiets schoon?
Als je je racefiets niet geregeld schoonmaakt, kunnen vuil, stof en zand de kwalitatieve onderdelen van uw sportmateriaal beschadigen. Wegfietsen moeten degelijk onderhouden worden. Zeker als je racefiets langere tijd in een kelder of garage heeft gestaan, is een grondige schoonmaakbeurt aan te raden.
Ga als volgt te werk:
• Verwijder het meeste vuil met een fijne borstel met natuurlijke haren.
• Spoel de wielen en het frame daarna grondig af met schoon water. Gebruik daarvoor de tuinslang of een gieter.
• Gebruik een speciaal schoonmaakmiddel voor racefietsen dat je ongeveer 10 minuten laat inwerken en dan met een zachte autospons uitsmeert. Opnieuw met water afspoelen.
• Wrijf je racefiets en de verschillende onderdelen daarna zorgvuldig droog met een microvezeldoek.
• Vergeet ook de ketting niet schoon te maken en te oliën.