armen

Trainingsmateriaal voor de armen 

Om beter en sneller te zwemmen dankzij een goede armtechniek is er maar één recept: oefenen, oefenen, oefenen.

Zwemaccessoires worden vaak beschouwd als marteltuigen. Onterecht, want ze helpen je om je armkracht en zwemtechniek snel en doeltreffend te verbeteren.

Omdat je armen de belangrijkste motor zijn bij het zwemmen, is het belangrijk dat je ze goed traint om sterker te worden...en meer te genieten van je zwemtrainingen.

Een andere troef (en niet van de minste) van trainingsmateriaal is dat je zo wat variatie kunt inbouwen in je oefeningen, om de sleur te snel af te zijn.

Maak kennis met de paddles, de pull buoy en de zwemelastiek.

Zwempaddles

Zwempaddles, heel vaak door ervaren zwemmers gebruikt voor hun trainingen, zijn doeltreffende en veelzijdige accessoires om aan alle aspecten van je zwemtechniek te werken.

(Opgelet wel, voor je paddles gebruikt, moet je zeker even opwarmen. Staan je spieren nog koud, dan is een blessure zo gebeurd!)

Je hebt wee grote soorten paddles: handpaddles en vingerpaddles (en daarnaast nog de antipaddles en onderarmpaddles).

 

1. Handpaddles

Wil je aan armkracht winnen? Ben je een snelheidsduivel in het water? Ga dan voor handpaddles!

En vergis je niet! Handpaddles mogen dan in de eerste plaats een effect hebben op je spieren en je armkracht, als je ze doordacht gebruikt, dan vaart ook je zwemtechniek er wel bij.

Door hun imposante vorm heb je een groter contactoppervlak, waardoor je ook meer water verplaatst. Daardoor ga je ook de spieren van je bovenlichaam (triceps, rug, biceps, schouders...) sterker op de proef stellen.

Dat merk je niet enkel aan je spiermassa, maar ook aan je comfort als je zwemt zonder paddles.

 

2. Vingerpaddles

Op zoek naar een betere techniek? Ben je een pietje-precies als het op bewegingen aankomt?  Ga dan voor vingerpaddles!

Vingerpaddles zijn veel kleiner dan handpaddles. Hun stuwoppervlak is dus kleiner, maar toch nog voldoende om de waterweerstand van je handen te vergroten. Zo voel je ook meer steun voor je trekt.

Met vingerpaddles kan je je focussen op je gevoel, de steunfase en de juiste plaatsing van je handen en onderarmen, voor een betere hydrodynamiek.

Dit materiaal geeft je het nodige houvast om je gebaren bij te sturen en zo doeltreffend mogelijk te bewegen. Zo zwem je beter en sneller, met een eigen en vloeiende stijl!

Wat voor zwempaddles je ook gebruikt, ze zijn duidelijk bevorderlijk voor de sleutelaspecten van je zwemtechniek, met name: een goede steunfase, je handen juist plaatsen, het onderwatertraject van je armen, de acceleratie in je bewegingen, je voortstuwing en je beleving.

Zwempaddles kan je alleen gebruiken of in combinatie met andere accessoires (pull buoy, elastiek...), om variatie te leggen in je oefeningen en nog meer plezier te beleven aan je zwemsessies.

 

De pull buoy

Anders dan paddles helpt een pull buoy je niet om sneller te zwemmen, wel om je inspanningen toe te spitsen op de spieren van je bovenlichaam (armen, borst, rug, buik, schouders). Je benen moeten dan volledig immobiel zijn.

De pull buoy is een kleine drijfhulp die je tussen de dijen of enkels stopt, om bepaalde lichaamsdelen te trainen.

 

1.  Pull buoy voor de dijen

Pocketzwemmers die wat meer drijfkracht willen, zijn uitstekend af met dit type pull buoy. Hij is de ideale manier om extra te focussen op de bewegingen van de bovenste ledematen, om zo de zwemtechniek bij te schaven.

Het eerste doel van de pull buoy is om een zwemmer te verplichten mooi plat te liggen in het water en aan het eerste deel van de armbeweging (trekken) te werken, waarbij hij zijn lichaam (de helft daarvan dus onbeweeglijk) naar voren trekt.

De benen blijven niettemin bovendrijven door de pull buoy, waardoor je mooi op het water ligt en minder hinder ondervindt van trappelende benen (je beenbeweging wordt volledig stilgelegd).

 

2. Pull buoy voor de enkels

Met een pull buoy tussen je enkels moet je je als zwemmer slechts minimaal concentreren op de beweging van je benen, ideaal om aan je armen te werken.

Met deze methode ligt de focus eens te meer op het bovenlichaam, en dan vooral op de buikspieren. Immers, om een mooie lijn aan te houden in het water, niet in alle richtingen te slingeren en je voortstuwing niet te hinderen, moet je je lichaam op elk moment goed opspannen.

We raden deze oefening af voor mensen met rugklachten.

 

Door te trainen met een pull buoy werk je tegelijk aan je houding en techniek in het water, en omdat je je benen niet kan bewegen, worden je armen er ook sterker van. De perfecte win-winsituatie!

Je kan de pull buoy zo gebruiken of in combinatie met andere accessoires (zwempaddles, elastiek), om eindeloos te variëren in je oefeningen en...te genieten natuurlijk.

 

Het zwemelastiek 

Trainers en bedenkers van trainingsmateriaal blijven ons keer op keer op de proef stellen.

Gelukkig is er meer nodig om je te ontmoedigen, nietwaar? Welnu? Hoe zit dat met dat elastiek?

Het zwemelastiek is...eigenlijk niet meer dan een doodgewoon elastiek dat je aan je enkels vastmaakt om je beenslag (volledig) te blokkeren. Op die manier kan je je armen en vormspanning extra trainen.

Onder ons gezegd en gezwegen, we weten alle twee heel goed dat zelfs met een pull buoy tussen de benen je nog altijd kleine trappelbewegingen maakt...

Met een elastiek kan je je benen helemaal niet meer bewegen en raakt je lichaam dus uit evenwicht. Je benen zakken meteen naar beneden, en je zal tien keer zo hard je best moeten doen om je vormspanning te behouden. Anders zink je onverbiddelijk.

Enkel met een elastiek zwemmen is trouwens bijzonder lastig. Ik raad je dan ook aan om in het begin ook een pull buoy en zwempaddles te gebruiken zodat je toch nog vooruit komt, al is het dan zonder je benen te gebruiken. Daarna kan je de paddles weglaten en uiteindelijk ook de pull buoy.

 

Zoals je intussen al wel weet, kan je deze drie accessoires afzonderlijk gebruiken. Maar wist je ook dat ze perfect onderling compatibel zijn:

- paddles / pull buoy

- paddles / elastiek

- pull buoy / elastiek

Afhankelijk van je behoeften en wensen kan je alle trainingsmateriaal naar believen combineren om je techniek bij te schaven, sterker te worden en komaf te maken met eentonigheid!