sphere media background sample

Mission 20808: de olympische droom van Amaury Paquet

Amaury Paquet moet zijn beste tijd op de marathon met 36 seconden verbeteren om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Parijs.

Mission 20808 : le rêve olympique d'Amaury Paquet

36 seconden goedmaken

36 seconden goedmaken op een marathon, het is weinig en veel tegelijkertijd. Het is iets meer dan 8 tiende van een seconde dat je sneller moet lopen per kilometer. Het betekent je tijd verlagen met 0,465%. In december liep Amaury nog zijn persoonlijk record in Valencia: 2u08’44”, de zesde snelste tijd ooit van een Belg op de marathon. Als hij het derde Belgische ticket wil bemachtigen voor de Spelen, moet hij 2u08’08” lopen. “Voor die 36 seconden draait het vooral om discipline”, zegt de drievoudige winnaar van de 20 km van Brussel. “Ik bouw voort op de voorbereiding die ik al heb gedaan voor de marathon van Valencia. Daarna heb ik nog een paar factoren bijgeschaafd: mijn wekelijkse kilometers, de fysio- en massagesessies, het herstel … Ik hoop dat al deze elementen me in staat zullen stellen om die 36 seconden van mijn beste tijd af te krijgen.

Alles op Hamburg: 28 april 2024

Jezelf kwalificeren voor de Spelen in Parijs kan op de marathon nog tot 30 april. Twee dagen voor die deadline gaat Amaury dus “all-in” in Hamburg. “Mij daar nog kwalificeren, zou de hold-up van de eeuw zijn”, lacht hij. “Ik heb het er vaak over met mijn vrienden. Als ik me kwalificeer, denk ik dat het een geweldig feest wordt. Een aantal van mijn vrienden zullen normaal gezien aan de finish staan. Er zullen nog een paar mensen aanwezig zijn om het samen met mij te vieren, of om me te troosten als het niet zou lukken. Als ik er niet in slaag, is dat ook geen ramp. Mocht ik de kwalificatie echter mislopen met een paar seconden, dan zou het wel een enorme frustratie zijn. Maar ik denk niet dat het van een handvol seconden zal afhangen. Als ik kapot ga, zal het volledig zijn en zal ik wellicht zelfs de finish niet eens halen.”

Mission 20808 : le rêve olympique d'Amaury Paquet

Parijs zou magisch zijn

Voor bijna elke atleet zijn de Olympische Spelen het absolute einddoel in de sport. Ook Amaury bevestigt dit. “Ja, de Olympische Spelen zijn voor mij de holy grail. Atletiek is echt een van de sporten die de meeste aandacht krijgen op de Spelen. Er zijn weinig uitverkorenen die de kans krijgen in hun leven. Het zou ongelooflijk zijn om naar Parijs te gaan.” Maar indien hij zich niet zou kwalificeren, zal Amaury niet in Parijs te vinden zijn. Zelfs kijken zou hij niet doen. “Op 10 augustus zijn er twee mogelijkheden: ofwel zie je mij in de marathon, of ik zit thuis voor de televisie om te kijken naar … de Clasica San Sebastian (een wielerwedstrijd, nvdr.).” Ik kijk liever niet naar mijn ‘rivalen’. Het zou me alleen maar frustraties bezorgen.”

Alles kan gebeuren op 42,195 km

Net als vele anderen begon Amaury zijn loopcarrière met regionale wedstrijdjes. Pas daarna richtte hij zich op evenementen op hoger niveau, voornamelijk op de halve en de volledige marathon. “Wat ik leuk vind aan een marathon is dat hij zo lang is”, legt Amaury uit. “Er kan veel gebeuren. Je moet vele zaken tegelijk managen: je tempo, je voeding … Tijdens die 42,195 km is het sleutelwoord consistentie. De marathon is een wedstrijd waarbij je je snelheid zo lang mogelijk moet volhouden. Je moet zo consistent mogelijk zijn. Wat ik echt leuk vind, is om een getal te zien dat niet beweegt. Als je van start gaat aan 3’02” per kilometer, moet je elke kilometer dat cijfer nastreven. Klok je eens 3’05”, weet je dat je 3 seconden verloren hebt. Als je die wil goedmaken, kan dat betekenen dat je de rest van de wedstrijd volledig in het rood gaat.”

Mission 20808 : le rêve olympique d'Amaury Paquet

Volledige opoffering tijdens de voorbereiding

Je voorbereiden op een marathon vereist een totale toewijding. Fysiek, maar ook mentaal, en dat voor een lange tijd. Gedurende 12 weken moet je op de afspraak zijn. Kilometers vreten, de intensiteit opschroeven, wat er ook gebeurt … “Als ik in de weken zit waar ik meer dan 200 kilometer loop, geniet ik echt”, zegt Amaury. “Soms loop ik zelfs een beetje voor de cijfers, om mijn totaal van de vorige week te overtreffen. Ik geniet vooral van de snellere trainingen. Ik vind het iets moeilijker om duurlopen te doen tegen een snelheid van 11 à 13 km/u. De voorbereiding bestaat onvermijdelijk uit ups en downs. Wat me door die moeilijkere momenten loodst, is de steun van mijn vriendin en mijn fysio. Zodra ik een pijntje heb, een stressfactuur of ontstekingen, raak ik gestrest. Ik heb altijd de neiging om te overdramatiseren. Mijn fysio helpt me relativeren. Mijn vriendin motiveert me als ik geen zin heb om te lopen. Als het regent bijvoorbeeld. Ze geeft me dat duwtje in de rug dat ik nodig heb: “Je kunt naar de Olympische Spelen, dus ga ervoor!”

Werken, een sociale boost

Amaury werkt als verkoper in de Decathlon-winkel van Alleur (Luik) en blijft ook tijdens zijn voorbereiding één dag per week werken. Zo blijft hij het contact met zijn afdeling en zijn klanten behouden. “Het geeft me een sociale boost omdat ik nog steeds mensen zie. En ik hou echt van wat ik doe. Dus blijf ik een paar uur per week werken. Ik denk dat mijn collega’s trots zijn op wat ik doe. Ze zien me veel trainen. Ze staan achter me en motiveren me elke keer als ze me zien. Dat is echt een extra stimulans.”

Mission 20808 : le rêve olympique d'Amaury Paquet

Amaury Paquet

Marathonloper en monitor van Kiprun-producten

Amaury Paquet won driemaal de 20 km van Brussel. Zijn persoonlijke record op de marathon staat momenteel op 2u08’44” (Valencia, 2023).

Dit zou je ook kunnen interesseren:

Wat doe je tijdens de laatste uren voor een loopwedstrijd?

Wat doe je tijdens de laatste uren voor een loopwedstrijd?

Wat moet je doen tijdens de laatste uren voor een loopwedstrijd? Marathonloper Amaury Paquet deelt je zijn beste pre-race ervaringen.

20 km de Bruxelles : les conseils du dernier vainqueur

20 km van Brussel: tips van onze titelverdediger

Amaury Paquet, drievoudig winnaar van de 20 km van Brussel in 2021, 2022 én 2023, geeft je zijn tips voor de aankomende editie. Hoe bereid je je voor? Waar moet je op letten op de wedstrijddag? Hoe recupereren? Plaats jezelf in de schoenen van onze kampioen.

Welke loopaccessoires voor trainingen en wedstrijden?

Welke loopaccessoires zijn handig voor trainingen en wedstrijden?

Om te lopen heb je niet veel materiaal nodig, maar er bestaan wel veel loopaccessoires die je trainingen of wedstrijden aangenamer kunnen maken.