Krachtig
Je batterij moet voldoende vermogen hebben om zo lang mogelijk mee te gaan, vooral als je ze intensief gebruikt (verplaatsingen, vissen vanop de boot, driftend vissen, lijnen uitzetten enz.). Daarvoor is deze traag ontladende batterij van 110 Ah ideaal. Hij is niet alleen krachtig, hij is ook nog eens schokbestendig.
Als je meerdere dagen gaat vissen, is het wel aangewezen om meerdere batterijen mee te nemen, zeker als je ze heel intensief gebruikt. 3 tot 4 batterijen per week.
Afmeting
Lengte 330 mm / Breedte 173 mm / Hoogte 240 mm.
Veiligheid voor alles
Met ingebouwd brandwerend element.
Aansluittips
Koppel je motor en je fishfinder nooit aan dezelfde batterij, zo voorkom je dat ze leegloopt. Speciaal voor fishfinders kan je de kleine batterij Yucel Y7-12 uit ons scheepvaartassortiment gebruiken. Eenmaal opgeladen gaat deze batterij heel lang mee omdat een fishfinder niet veel stroom verbruikt.
Koppeltips
Om het aan- en loskoppelen van je batterij op je motor te vereenvoudigen, kan je verbindingsstukken kopen in je plaatselijke Decathlon.
Levensduur
Ze gaat tweemaal langer mee dan een traditionele batterij. Laat de batterij nooit volledig leeglopen, en berg ze niet leeg op. Zo zorg je ervoor dat ze langer meegaat.
Transportgemak en gewicht
Gewicht: 23,5 kg. Met handgreep, zodat je de batterij gemakkelijker kunt dragen.
Waterdichtheid
Dankzij het antileksysteem is deze batterij volledig waterdicht en lekt hij niet bij het vervoer.
Hoe werkt een batterij?
Een batterij produceert elektriciteit door een chemische reactie van loden platen in een zwavelzuuroplossing.
Als die reactie stopt, kan je de oplossing hernieuwen door ze onder elektrische spanning te zetten.
Trage ontlading
Deze batterijen gaan langer mee en geven een constantere, evenwichtigere spanning zonder al te veel schommelingen. De loden platen in deze batterijen zijn dikker dan bij een startbatterij, en het zijn er ook minder, wat leidt tot minder uitwisseling in het elektrolyt. Op de lange termijn heeft deze batterij dus een grotere capaciteit.
Berekening van de autonomie van je batterij
De autonomie van je motor is afhankelijk van het vermogen van je batterij en het stroomverbruik van de motor. Voor een motor van 55 lbs, bijvoorbeeld, die (aan maximale snelheid) 70A gebruikt en gekoppeld is aan een batterij van 110 Ah, bereken je de autonomie als volgt:
Autonomie = vermogen batterij / verbruikte stroom = 1,5u (een uur en 30 min)
Dit is de autonomie van je batterij als je op maximale snelheid vaart. Als je trager vaart, zal de autonomie van je batterij ook groter zijn.
Wat is het vermogen van een batterij?
Het vermogen is de hoeveelheid elektriciteit die in de batterij opgeslagen zit. Deze capaciteit wordt uitgedrukt in ampère-uur (Ah). Dit staat voor de maximale lading die de batterij in theorie in een uur kan leveren. Een batterij van 110 Ah bijvoorbeeld kan een uur lang een stroom van maximaal 110 A leveren.
Spanning
12 VOLT. Het begrip spanning is moeilijk uit te leggen. Wat je moet onthouden, is dat het een elektrische grootheid is die tussen de twee polen van de batterij wordt gemeten, en dat hierdoor de elektrische stroom ontstaat die de batterij aflevert.
Je batterij opladen
Laad de batterij na elk gebruik op met de SCZ15-(druppel)lader. Laad je batterij ook buiten het seizoen op met de SCZ-(druppel)lader.