Hieronder vertellen we je wat ecodesign precies is, wat de essentiële principes zijn en wat dat voor ons als Decathlon betekent.
Ecodesign betekent het produceren van goederen en diensten die voldoen aan de behoeften van de gebruikers en tegelijkertijd een zo laag mogelijke impact op het milieu en de maatschappij hebben.
Een product komt in aanmerking voor het eco-design label als het ten minste 20% minder milieubelastend is ten opzichte van het vorige product. In de design fase worden keuzes gemaakt die de gewogen milieu-impact met ten minste 20% reduceren. De designer kan bijvoorbeeld kiezen om gerecycled materiaal te gebruiken, een ander duurzamer type grondstof, of door de levensduur van het product aanzienlijk te verlengen. De milieu-impact wordt bepaald volgens een multicriteria analyse.
Wat is een multicriteria analyse? Hoe vergelijk je het gebruik van PVC met de uitstoot van CO2? Hoe kom je tot één score voor watervervuiling en klimaatverandering? In een milticriteria analyse worden meerdere vormen van milieu-impact gewogen. Door geen PVC meer te gebruiken in een product kan de CO2 footprint voor de productie iets omhoog gaan, maar wordt de impact in de afvalverwerkingsfase sterk gereduceerd. Om hier één score voor te kunnen geven wordt er door middel van een scorelijst de milieu-impact bepaald. Deze analyse omvat de volledige levensduur van het product.
Zie de informatie over environmental labelling voor meer informatie over hoe wij de milieu-impact van onze producten precies bepalen.
We meten de milieu-impact van onze producten om eco-design kansen te identificeren en tegelijkertijd de best kwaliteit/waarde/prijs verhouding voor onze gebruikers garanderen.
In 2015 konden 34% van onze ontwerpers de milieueffecten van hun producten analyseren. In 2016 was dat aantal gestegen tot 50%. Onze ambitie is om in 2019 100% te bereiken zodat al onze ingenieurs de beste beslissingen kunnen nemen met het oog op een milieuvriendelijke productie.
Bovendien verminderen we de milieu-impact van onze producten door grondstoffen uit verantwoorde bronnen te gebruiken. Ons doel is om in 2020 100% van onze katoen uit duurzame bronnen te verkrijgen (biologische landbouw, Better Cotton Initiative en gerecyclede katoen) [2017: 55.2%] en in 2021 100% van ons polyester uit duurzame bronnen te verkrijgen (gerecycled, dope deyd, gerecycled & dope deyd) [2017: 9.4%].
Kijk voor meer informatie op onze duurzame ontwikkeling pagina.
Deze in Frankrijk geproduceerde borstel is voor 80% gemaakt uit gerecycled plastic.
Tevens is de borstel voorzien van een gat waardoor de borstel zonder verpakkingsmateriaal in de winkel opgehangen kan worden. Zo wordt op meerdere manieren gewerkt aan een duurzamer product, dat van onze klanten ook nog eens zeer goed wordt beoordeeld.
Vislood zonder lood. Lood is een zwaar metaal en neurotoxin. Iedere blootstelling aan lood en vervuiling van het milieu met lood dient voorkomen te worden. Vislood wordt vaak verloren door een brekende lijn en daardoor komt het in het milieu terecht. Daarom heeft Caperlan modulaire loodjes ontwikkeld uit zamak (zink legering).
Op deze manier komt er geen lood in het milieu en heeft de visser in totaal minder gewichtjes nodig omdat één modulair gewichtje tot wel 5 gewichtjes vervangt. Betere materialen en minder materiaal. Dat zijn de voordelen van ecodesign.
Deze populaire Quechua duffel is gemaakt van polyester in plaats van PVC. PVC is een zeer slijtvast materiaal en wordt vaak gebruikt in producten die waterdichte en slijtvaste eigenschappen nodig hebben. In de afvalverwerkingsfase van PVC kunnen echter giftige stoffen vrijkomen die erg slecht voor de gezondheid en het milieu zijn.
Quechua maakt daarom geen gebruik van PVC en gebruik alternatieve materialen en slim design om levensduur en gebruiksvoordelen te garanderen. Door uitgebreide laboratoriumtesten geeft Quechua deze tas 10 jaar garantie.