Canyoning
Bienvenue dans l'univers du CANYONING!
Of je nu een beginner, een amateur of een expert in canyoning bent, kom en ontdek onze wetsuits, long john, helmen, klimgordels, touwen en vele andere accessoires om deze sport te beoefenen.
Of je nu een beginner, een amateur of een expert in canyoning bent, kom en ontdek onze wetsuits, long john, helmen, klimgordels, touwen en vele andere accessoires om deze sport te beoefenen.
Het artikel is toegevoegd aan je winkelmand!
Canyoning is een buitensport die vaak wordt aanzien als extreme sport, die zich volledig richt op de oversteek van alpiene bergstromen waarbij men zich in het algemeen van boven naar beneden voortbeweegt, in tegenstelling tot gewone trekkings. Het is de combinatie van trekking, klimmen en zwemmen op oneffen terrein dat canyoning zo zwaar en tegelijk zo boeiend maakt. In canyoning bepaalt het terrein de manier waarop je je verplaatst. Vlakke delen kunnen te voet, al klimmend of al zwemmend bedwongen worden. Watervallen overwin je door te glijden, abseilen of springen.
Dragen de bergen je voorkeur weg? En is water jouw element? Dan is deze leuke en gevarieerde avontuurlijke sport misschien precies wat je nodig hebt. Een professionele gids is absoluut onmisbaar voor beginnelingen, omdat die tal van risico's kan vermijden, gevaren correct kan inschatten en je waardevol advies kan geven.
In principe kan je met canyoning beginnen overal waar bergen en water elkaar ontmoeten. Als je een beginner bent, ga dan op zoek naar lokale touroperators die canyoningtochten aanbieden die speciaal voor beginners zijn ontwikkeld en die je op een zachte en professionele manier met de sport kunnen laten kennismaken. Bij canyoning staan plezier en veiligheid altijd voorop.
Bij canyoning is het niet genoeg om traditionele sportkleding te dragen, omdat je vaak en intensief in aanraking komt met water en rotsen. Bij Decathlon vind je onder ons huismerk Maskoon canyoning materiaal en -kledij voor heren en dames, mooi en goedkoop. Maar wat is de basisuitrusting die absoluut onontbeerlijk is voor canyoning? Bergstromen zijn het hele jaar door erg koud, ook in volle zomer, en de watertemperatuur haalt zelden twee cijfers. Dat kan op het eerste gezicht wat angst inboezemen, maar is geen probleem als je goeie sportkleding draagt.
Neopreen wetsuits voor canyoning kunnen als eendelig of afzonderlijk als een canyoningvest en een longjohn (onderstuk) worden gekocht. Ze bieden een uitstekende bescherming tegen de kou dankzij het dikke, nauwsluitende neopreen van 3,5 mm tot 7 mm. De wetsuitmodellen in ons assortiment zijn ontwikkeld voor gebruik tussen 12°C en 17°C. Canyoningwetsuits moeten een goede bewegingsvrijheid waarborgen voor de schouders, armen en benen. Bij onze modellen is hiermee rekening gehouden door het gebruik van het materiaal Supratex aan de zijkanten en op de schouders. Goed om weten: de meest voorkomende canyoningwetsuit is de vochtige wetsuit. Deze is niet waterdicht, maar houdt het water vast in het pak, zodat je het opwarmt met je lichaamswarmte en het als een beschermende laag tussen je huid en je pak zit. Omdat je bij canyoning vaak in contact komt met rotsen, is de robuustheid van je wetsuit essentieel voor een lange levensduur. Goede canyoningwetsuits moeten daarom extra slijtvaste verstevigingen en versterkte binnennaden hebben op de meest belaste plaatsen, zoals de ellebogen, billen en knieën. Een neopreen wetsuit met kap zorgt voor nog betere thermische isolatie in koud water.
Handschoenen voor canyoning beschermen je handen tegen kou en schaafwonden bij het abseilen van richels en watervallen.
Canyoningschoenen zijn antislip en stabiliseren je voeten met hun middelhoge schacht, zodat je veilig op natte rotsen kunt staan. Als je het helemaal goed wil doen, draag er dan fijne en bestendige canyoningsokken onder.
De canyoninghelm absorbeert energie bij impact van schokken en vallend gesteente. Het aansluitende model en de verluchtingsspleten voeren water en zweet efficiënt af. Wat de schokbestendigheid betreft, voldoet de canyoninghelm aan de richtlijnen van de norm DIN EN 12492 (norm voor klimmen en bergbeklimmen).
De klimgordel of het harnas voor canyoning is goed aan je lichaam aangepast. Het metalen abseilsysteem of "afdaalacht" is eraan vastgemaakt. De aan de klimgordel bevestigde rok maakt het canyoningharnas bijzonder bestand tegen schuren tegen rotsen.
Klassieke canyoningtouwen zijn semi-statisch, d.w.z. stijver dan de touwen die voor sportklimmen worden gebruikt. Ze zijn speciaal ontwikkeld voor abseilen. Kies de diameter en lengte van het touw in functie van de canyon die je gaat aanpakken. We hebben touwen van 9 mm tot 10,2 mm diameter. Het principe is als volgt: hoe kleiner de diameter van het touw, hoe groter de wrijving bij het abseilen van de rots. Maar hoe groter de diameter van het touw, hoe zwaarder het touw. Daarom moet je een evenwicht vinden tussen gewicht en slijtvastheid, vooral voor lange canyoningtochten.
De canyoningrugzak dient om proviand voor onderweg, reservekleding en klimuitrusting mee te nemen. Die moet dus zeer robuust zijn en water dat via roosters of gaten in het weefseloppervlak is gedrongen, snel kunnen afvoeren. De capaciteit van de canyoningrugzak moet worden aangepast aan de canyon en de nodige touwen. We raden je aan de inhoud van de rugzak tegen vocht te beschermen door een waterdichte canyoningbus of waterdichte zak in de rugzak te doen.